Bekkenbodemmatjes

Een bekkenbodemmatje (mesh) is een kunststof implantaat. Artsen gebruiken deze matjes om verzakkingen in de bekkenbodem te behandelen. Het matje wordt permanent vastgezet in het lichaam. Het is daarna bijna niet mogelijk om het te verwijderen. Het matje kan met een kleine ingreep worden ingebracht. Deze matjes heten ook wel ‘transvaginale mesh (TVM)’. 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ontving vanaf 2009 meldingen over complicaties na ingrepen met matjes. De meldingen gingen vooral over matjes die via de vagina worden ingebracht in de bekkenbodem.

Een operatie heeft altijd risico’s. Dat betekent dat er altijd kans is dat u vervelende klachten aan de operatie overhoudt. Dat geldt zeker voor operaties waarbij een implantaat wordt gebruikt. Uw arts is verplicht u over deze risico’s te informeren. Ook moet uw arts u vertellen welke andere behandelingen voor u mogelijk zijn. U kunt dan samen met uw arts overleggen wat voor u de beste behandeling is.

Moet u binnenkort een ingreep ondergaan voor een verzakking? Dan is het belangrijk dat u hierover goede voorlichting krijgt. Schrijf daarom alle vragen op die u hebt. Neem de vragen mee naar het gesprek met uw arts. U kunt uw vragen dan stellen tijdens het gesprek met uw arts. Voorbeelden van vragen staan op de website van gynaecologen, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Veelgestelde vragen

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, kunt u kijken bij deze veelgestelde vragen en antwoorden. Hebt u een andere vraag, dan kunt u deze stellen aan het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ).

Meer informatie