Berichtgeving FDA over vaginale bekkenbodemmatjes

De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft woensdag 17 april 2019 bekend gemaakt dat alle transvaginale bekkenbodemmatjes (mesh) in de Verenigde Staten van de markt gehaald moeten worden. Dat roept mogelijk vragen op. Lees er meer over in dit document.

Artsen gebruiken ook andere matjes in de bekkenbodem. Daar is soms een grotere operatie voor nodig. Bijvoorbeeld als zij de verzakking via de buik behandelen of wanneer de darmen verzakt zijn. Een ander voorbeeld zijn kleinere matjes of bandjes om te voorkomen dat een patiƫnt zijn of haar plas verliest. Dat kan gebeuren als iemand moet niezen of lachen. Over deze matjes ontving de inspectie vanaf 2010 ook meldingen.
Naar aanleiding van de meldingen deed de inspectie onderzoek. Het rapport over dit onderzoek is op 2 juli 2013 gepubliceerd.

De beroepsgroep van gynaecologen heeft diverse maatregelen genomen om behandelingen met mesh te verbeteren. Zo passen zij een matje alleen nog toe als andere behandelingen geen effect hebben gehad of als het echt niet anders kan. Er zijn in Nederland nog maar 6 zorginstellingen die transvaginale matjes plaatsen. Dat mag alleen gedaan worden door gespecialiseerde (uro)gynaecologen. Het aantal meldingen bij de inspectie is in de afgelopen jaren afgenomen. De inspectie adviseert patiƫnten die (nog) klachten hebben na implantatie van een bekkenbodemmatje contact op te nemen met hun arts. Ook kunnen zij klachten en bijwerkingen melden bij het Meldpunt & Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.