Kwetsbare oudere in Best staat centraal in zorgnetwerk van huisarts, praktijkondersteuner en wijkverpleegkundige

De inspectie toetst in 2019 en 2020 de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de wijkverpleging bij de zorg voor kwetsbare ouderen. De inspectie kijkt wat de ervaringen van de ouderen en hun mantelzorgers zijn. En of de samenwerking voldoet aan de geldende normen. Met dit netwerktoezicht wil de inspectie een bijdrage leveren aan verbetering en borging van deze samenwerking.

Het gebiedsrapport over de gemeente Best beschrijft de bevindingen in deze gemeente.

Stappen in het toezicht op zorgnetwerken in Best

Afsluitende bijeenkomst in Best

Inspecteur Helen Buijze vertelt bij de start van de afsluitende bijeenkomst met zorgverleners in Best wat de inspectie heeft gezien bij het toezicht.

Vandaag zijn we als Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in Best. We zijn hier voor de afsluitende bijeenkomst van ons toezicht op de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de wijkverpleging bij de zorg voor kwetsbare ouderen. Ik sta hier in Bestwijzer en Bestwijzer is een locatie waar heel veel verschillende organisaties op het gebied van wonen, zorg en welzijn met elkaar samenwerken. En ook inwoners van Best kunnen hier terecht voor vragen over deze onderwerpen.

Wij mogen hier vandaag een ruimte gebruiken voor onze afsluitende bijeenkomst. En ik verwacht strakjes hier zo’n 25 huisartsen, wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners en managers van de thuiszorg voor de afsluitende bijeenkomst. En wij zijn uiteraard heel blij met zo’n grote opkomst en ik denk dat iedereen benieuwd is naar wat onze bevindingen zijn als inspectie, wat we hebben gehoord en gezien in onze toezichtbezoeken aan de huisartsenzorg en wijkverpleging en wat we gehoord hebben van de kwetsbare ouderen die we hebben geïnterviewd en van hun mantelzorgers.

En we hebben goed nieuws voor hen, want de samenwerking tussen de huisartsenzorg en de wijkverpleging in Best scoorde ruim voldoende tot goed. We hebben gezien dat huisartsen, praktijkondersteuners ouderenzorg en wijkverpleegkundigen elkaar kennen en elkaar weten te vinden. En dat ze goed samenwerken. In gezamenlijke huisbezoeken, multidisciplinaire overleggen stemmen ze de zorg voor kwetsbare ouderen op elkaar af. En daar zijn ook de ouderen zelf en hun mantelzorgers heel blij mee. Dat wil niet zeggen dat er geen dingen zijn die beter kunnen, ook dat gaan we straks bespreken. En we zijn ook heel benieuwd wat de zorgverleners zelf daar over denken en hoe zij daarmee aan de slag zouden kunnen gaan.

Bent u benieuwd geworden naar wat wij gezien hebben in Best? Lees dan ons rapport op de website. En na de zomer gaan we dit toezicht ook in een aantal andere gemeenten uitvoeren. Ook daarvoor: houd de website in de gaten.