Waarom sabbelen op een zelftest minder betrouwbaar is

Weblogberichten

Als er weer eens gehoest en geproest wordt, is dat best een dingetje, bij ons in huis. Ik onderschrijf het advies om een zelftest te doen bij klachten helemaal, maar toch. Je kinderen steeds weer zo'n stokje in hun neus duwen is gewoon niet leuk. Ze zijn eraan gewend, er is geen groots verzet, maar natuurlijk wel gemor. 

Dat er alternatieven zijn, ontdekten zij ook. De lollyzelftest, of sabbelzelftest. Alleen de naam al klinkt verleidelijk. Ze liggen inmiddels op verschillende plekken in de schappen en je hoeft niet meer zo’n vervelend stokje in je neus te duwen. Ideaal, leek hen.

Maar ja. Ze weten ook dat ik afdelingshoofd medische technologie ben, en daarmee toezichthouder op de kwaliteit en veiligheid van deze testen. Ik hoor mijn collega's die alles weten over zelftesten in mijn achterhoofd college geven over wat de WHO en het RIVM zeggen over de betrouwbaarheid. 

Dus ik leg het uit aan mijn kinderen. Ja, het klinkt een stuk fijner en makkelijker, zo’n lollyzelftest, maar ze zijn stukken minder betrouwbaar. Lees de kleine lettertjes maar eens. "Maar mam, als ze niet goed zijn, dan kunnen jullie daar toch iets aan doen? Je werkt toch bij de inspectie?"

Het klinkt een stuk fijner en makkelijker, zo’n lollyzelftest, maar ze zijn stukken minder betrouwbaar.

Zo eenvoudig is het helaas niet. De testen voldoen strikt genomen aan de huidige wet- en regelgeving. Ze mogen op de markt gebracht worden. De cijfers die gepresenteerd worden uit de onderzoeken naar de test, zijn door de fabrikant zelf gedaan. Zo’n onderzoek moet zeker aan voorwaarden voldoen, maar de fabrikant mag zelf uitkiezen op welke groep mensen hij zijn test onderzoekt. Bijvoorbeeld hele zieke mensen, die dus veel meer virusdeeltjes bij zich hebben. Hoe meer virusdeeltjes je bij je hebt, hoe sneller de test positief zal uitslaan.

Dat is een probleem waar we in de pandemie al langer tegenaan lopen. Ook voor de pandemie was het een punt van zorg en dus werd er al gewerkt aan nieuwe Europese wetgeving. In mei worden de toelatingseisen daarom veel strenger. Er is wel een overgangsregeling, dus de sabbel-, lolly- en andere speekseltesten zijn voorlopig nog wel te krijgen. Als inspectie kunnen we wel uitleggen dat de zelftesten die in de neus worden afgenomen een betrouwbaarder resultaat geven.

Mijn jongens horen het aan en zuchten. "Oké mam. We snappen het." En ik stop maar weer een swab in hun neus. "Jullie hebben toch wel eerst even goed gesnoten hè?" vraag ik nog. "Dan lees ik de gebruiksaanwijzing nog een keer."

Meer weten over ons toezicht op (zelf)testen en wat we doen om de kwaliteit en veiligheid zo hoog mogelijk te houden? Lees erover in de factsheet antigeensneltesten.

Reactiemogelijkheid gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen.

Reacties

  • Dan zou je toch een aanscherping verwachten dat er bij een bepaald aantal virus deeltjes op een ml monster een slagingspercentage vereist is? Ik verwacht dat de tests die ik koop aan dezelfde stevige toets van betrouwbaarheid worden onderworpen, niet dat de score afhankelijk is van test patiënt selectie.

    Van: CW | 29-10-2022, 10:05

  • Een iets betere toelichting waarom een speekseltest minder betrouwbaar is zou fijn zijn.
    Ik begrijp echt wel dat hele hele hele zieke mensen meer virusdeeltjes hebben. Maar dat geldt ook bij de keel/neus test.
    En als mensen bang zijn om een stokje in hun neus of keel te steken dan maakt dát toch ook juist de keel neus test minder betrouwbaar? Doordat de test heel akelig is en niet goed afgenomen wordt?

    Van: Agnes | 21-09-2022, 20:00

  • Geen idee waarom de IGJ dit artikel op deze wijze denkt te moeten plaatsen. Terwijl de meest verkochte neus zelftest in Nederland minder betrouwbare resultaten geeft volgens het PEI instituut dan bijvoorbeeld de Alltest speekseltest? Jammer.

    Van: Rob Nengerman | 12-08-2022, 00:36

  • Ik heb eenmaal een GGD test gedaan, dit is voor mij een traumatische ervaring erbij geworden. Ik durf dus die neus testen niet te doen en ben blij dat de lolly er is. Maar, heb nu al een dikke week alle symptomen en de test blijft negatief. Ik durf die drempel echt niet te nemen. Dus gewoon maar aannemen dat het corona is dan?

    Van: s. plas | 07-07-2022, 09:37

  • Sabbeltest blijft negatief aangeven bij mij. Zelfs na positieve corona test.

    Van: Jenny | 28-06-2022, 08:57