Online medicijnen voorschrijven door artsen opnieuw verlengd, ook thuis verwerken recepten door apothekers(assistenten) mogelijk

Het voorschrijven van medicijnen na online contact tussen de voorschrijver en patiënt, zonder dat deze elkaar al kenden, wordt verlengd tot 1 juni 2022. Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd besloten.

Update 28 april 2023
Dit bericht is niet meer actueel. Nieuwe informatie staat op de pagina Medicijnen voorschrijven via internet.

Voor het online voorschrijven van medicatie gelden regels en randvoorwaarden. Zo is het niet toegestaan om via internet geneesmiddelen voor te schrijven als de voorschrijver de patiënt nooit persoonlijk heeft ontmoet, de patiënt niet kent of zijn medicatiehistorie niet beschikbaar heeft. Door het coronavirus kan het voorkomen dat het veiliger is om contacten te vermijden als dat (veilig) kan. Het uitschrijven van recepten voor medicijnen na een online videoconsult voorkomt fysiek contact. 

Door de nieuwe verlenging blijft het mogelijk dat recepten na een video-consult worden uitgeschreven als de waarnemer of vervanger of voorschrijver de basisset medicatiegegevens van de patiënt kan inzien.
Op deze situatie zijn de volgende twee voorwaarden van toepassing:

  • In alle gevallen informeert de waarnemer of vervanger of voorschrijver zo spoedig mogelijk daarna de hoofdbehandelaar en/of de huisarts van de patiënt.
  • In gevallen van overmacht waarbij voorschrijven van medicatie strikt noodzakelijk is omdat de veiligheid van de patiënt in het geding is, legt de voorschrijver de afwegingen hierover goed vast. 

Thuis verwerken recepten

Daarnaast heeft de overheid bepaald dat er zoveel mogelijk moet worden thuisgewerkt om contacten te vermijden. De inspectie staat het daarom toe dat recepten door apothekers(assistenten) vanaf de thuiswerkplek verwerkt worden. Op grond van de geneesmiddelenwet is het niet toegestaan om buiten de apotheek recepten te verwerken. Door deze bepaling tijdelijk op te schorten worden apothekers(assistenten) die in thuisquarantaine zitten maar niet ziek zijn, in de gelegenheid gesteld vanuit huis door te werken. Ook deze uitzondering is geldig tot 1 juni 2022.