Internationale actie IGJ en Douane: ruim 77.000 geneesmiddelen in beslag genomen

Bij de jaarlijkse internationale actie Pangea tegen illegale handel in geneesmiddelen, troffen de Douane en Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) ruim 700 pakketten aan met ruim 77.000 illegale geneesmiddelen. Tijdens de actieweek van 3 tot 10 oktober scande de douane duizenden postpakketten in het internationale postcentrum van PostNL in Den Haag. Net als vorige jaren bevatten de pakketten veel erectiemiddelen en doping-gerelateerde middelen, zoals anabolen. 

Opvallend dit jaar waren zendingen met verdovingscreme, die wordt gebruikt in de tattoowereld en diabetesmedicijnen (recent regelmatig in het nieuws als afslankmiddel). Alle pakketten zijn in beslag genomen en vernietigd. 

Pangea

De actie Pangea vindt jaarlijks wereldwijd plaats onder regie van Interpol. In Nederland voeren de IGJ en Douane deze samen uit. Het doel van de Nederlandse actieweek is om een indruk te krijgen welk type geneesmiddelen het land binnenkomen, waar ze vandaan komen en in welke hoeveelheden. Maar ook om aandacht te vragen voor de risico’s van de illegale handel in geneesmiddelen.

Rol sociale media

De inspectie ziet dat naast websites, de illegale handel steeds vaker plaatsvindt via sociale media, of dat het gebruik van middelen daar wordt gepromoot. 

“We krijgen bijvoorbeeld meldingen over studenten die via instagram ADHD-pillen aanbieden om de concentratie te verhogen. En we zien veel aandacht van influencers voor afslankmedicatie. Maar er is geen enkele controle op deze medicijnen. Als koper weet je niet wat erin zit, er bijwerkingen zijn en wat het doet in combinatie met andere middelen. Dit zijn niet voor niets geneesmiddelen waarvoor een recept nodig is van je eigen (huis)arts. En als je ze via een online-apotheek aanschaft dan alleen bij een apotheek die beschikt over het EU-logo”, aldus een betrokken IGJ-inspecteur.

De Douane benadrukt het belang van reguliere controles: "Met deze internationale actie, waarbij in Nederland de IGJ en Douane nauw hebben samengewerkt, krijgen we meer inzicht over de illegale handel in geneesmiddelen. Belangrijkste boodschap aan de consumenten is: bestel geen geneesmiddelen via internet. Het is gevaarlijk voor de gezondheid en bovendien verboden." 

De IGJ en Douane roepen op om bij - vermoeden van - illegale handel of aanbod van geneesmiddelen dit te melden bij de IGJ (Landelijk Meldpunt Zorg) of politie (kan ook via Meld Misdaad Anoniem).

De resultaten van de Interpol-operatie Pangea wereldwijd: Global illicit medicines targeted by INTERPOL operation