Analyse aanleveren

Verleent u als zorgaanbieder verplichte zorg (Wvggz) of onvrijwillige zorg (Wzd)? Dan levert u 1 keer per jaar een kwalitatieve analyse over deze zorg aan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In de analyse beschrijft u per locatie (vestiging) of u gedwongen zorg zorgvuldig verleende. Zo kunt u uw aanpak verbeteren en gedwongen zorg zo veel mogelijk voorkomen en verminderen.

Welke gegevens in analyse

In de analyse geeft u als zorgaanbieder uitleg bij de cijfers uit het digitaal overzicht. De analyse helpt u om inzicht te krijgen in hoe uw organisatie omgaat met gedwongen zorg. Dit is niet alleen belangrijk voor uzelf, maar ook voor de cliëntenraad.

Let op: de Regeling verplichte ggz en de Regeling zorg en dwang zijn gewijzigd. De eisen aan de analyse zijn vereenvoudigd. De wijzigingen gaan in per 1 januari 2023 en gelden dus voor de analyse over 2023. De eis om per zorgvorm een duiding in cijfers en percentages op te nemen is vervallen. In de analyse neemt u wel op:

  • welke gedwongen zorg u verleende en welke verschillen u ziet vergeleken met de vorige analyse;
    • bij de Wvggz kijkt u naar de ontwikkeling van het aantal zorgmachtigingen, crisismaatregelen en machtigingen tot voortzetting van een crisismaatregel. En u duidt de volgende verleende vormen van (ambulante) verplichte zorg: Toedienen van vocht, voeding en medicatie en andere medische handelingen en therapeutische maatregelen; Beperken van de bewegingsvrijheid; Insluiten; Opnemen in een accommodatie (Wvggz artikel 3:2 lid 2, onderdelen a,b,c en j). 
    • bij de Wzd geeft u een duiding van de verleende (ambulante) onvrijwillige zorg en de verschillen met de voorgaande analyse. 
  • welke maatregelen u heeft genomen om gedwongen zorg te voorkomen. En welke maatregelen u had kunnen nemen om gedwongen zorg te voorkomen;
  • wat uw leer- en ontwikkelpunten zijn, de implementatie daarvan en of en hoe het beleidsplan hierop is aangepast;
  • de reactie van de cliëntenraad op de analyse.

Wat precies in de analyse moet staan, leest u:

Wanneer analyse aanleveren

De analyse over het voorgaande kalenderjaar levert u elk jaar voor 1 juli aan bij de IGJ.

Hoe analyse aanleveren

U mag zelf bepalen in welke vorm u de analyse maakt. Bijvoorbeeld in Word of PowerPoint. U moet de analyse aanleveren als pdf-bestand via een formulier in Mijn IGJ:

Uitlegvideo gegevens inzien voor analyse

In deze video ziet u hoe u gegevens uit het elektronisch patiëntendossier (EPD) of cliëntendossier (ECD) kunt inzien voor de analyse.

Analyse over meerdere locaties

Heeft uw organisatie meerdere locaties? Dan mag u per locatie een analyse aanleveren of 1 analyse die over alle locaties gaat. Als u 1 analyse maakt, moet u duidelijk aangeven welke delen van de analyse over welke locatie gaan. 

Analyse over beide wetten of bij meerdere zorgsectoren

Verleent u zorg die valt onder zowel de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz) als de Wet zorg en dwang? Dan mag u 1 analyse aanleveren die over beide wetten gaat. Ook als u zorg biedt in zowel Verzorging, Verpleging en Thuiszorg (VVT) als in de Gehandicaptenzorg (GZ), mag u 1 analyse aanleveren.

Analyse als onderdeel van kwaliteitsverslag, -rapport of -beeld (Wzd)

Verleent u zorg die valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd) en maakt u op basis van het kwaliteitskader of -kompas van uw sector een jaarverslag (kwaliteitsverslag, -rapport, -beeld)? Dan kunt u de analyse onvrijwillige zorg opnemen in dit verslag. Dit kan bij verschillende onderdelen in het verslag of in een apart hoofdstuk. U mag dit zelf bepalen.

Het jaarverslag of het aparte hoofdstuk met de analyse onvrijwillige zorg levert u aan bij de IGJ. Dit geldt zowel voor zorgaanbieders in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT) als voor zorgaanbieders in de Gehandicaptenzorg (GZ).
Zorgaanbieders in de GZ leveren het kwaliteitsrapport of -beeld ook aan bij Zorginstituut Nederland.

Hoeft u als zorgaanbieder geen jaarverslag in te leveren, bijvoorbeeld omdat u een kleine organisatie bent of zorg verleent met een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan levert u alleen een analyse onvrijwillige zorg aan bij de IGJ.