Inspectie slaat alarm over situatie in Ter Apel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft vandaag alarm geslagen bij minister Kuipers (VWS) en bij de voorzitter van de veiligheidsregio Groningen over de situatie op het terrein buiten het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. 

In Ter Apel is er een groot risico dat er infectieziekten uitbreken als gevolg van het totale gebrek aan hygiëne op het terrein: gebrek aan water, schone wc’s, douches en beschutting. Een uitbraak van infectieziekten is een gevaar voor de volksgezondheid. Niet alleen voor de mensen die daar zijn om een asielaanvraag in te dienen, maar ook voor iedereen die daar werkt of woont.

De inspectie vindt onmiddellijk ingrijpen nodig om de hygiënische omstandigheden op peil te brengen. Voldoende water, sanitaire voorzieningen en beschutting zijn daarvoor cruciaal. Ook bij het verplaatsen van mensen naar opvanglocaties moet rekening gehouden worden met het uitbreken en verspreiden van infectieziekten.

De inspectie is zeer onder de indruk van de inzet door mensen van het Rode Kruis en van Artsen zonder Grenzen in Ter Apel. Zij bieden basale medische zorg onder uiterst moeilijke omstandigheden.