Veelgestelde vragen over verbeterdoelen ziekenhuizen en klinieken
Publicatie | 18-02-2021
Wat is een verbeterdoel?
In een verbeterdoel staat een bepaald (risicovol) thema centraal. We vragen ziekenhuizen en particuliere klinieken om te laten zien in welke mate zij dit onderwerp al geborgd hebben of nog lerende zijn. Een ziekenhuis of particuliere kliniek moet een reflectie geven aan de hand van verbeteronderdelen. Dit begint met een objectieve beschrijving van de huidige situatie en de risico’s. Vervolgens geeft ziekenhuis of particuliere kliniek aan hoe ze hun verbetertraject inrichten. Op basis van de eerste bevindingen beschrijft ziekenhuis of particuliere kliniek wat de vervolgacties zijn. Bij een verbeterdoel beschrijven zij hun plan-do-check-act (PDCA)-cyclus. Per verbeteronderdeel moeten ziekenhuizen en particuliere klinieken een aantal algemene vragen beantwoorden. Deze vragen staan beschreven in het verbeterdoel, bij verbeteronderdelen.
Welke informatie levert een verbeterdoel op?
Door de reflectie op het verbeterdoel geven ziekenhuis en particuliere kliniek inzicht in hoe zij hun leer- en verbetercyclus hebben geregeld. In welke mate hebben zij inzicht in de borging? Hebben zij plannen ter verdere vermindering van risico’s op het onderwerp van het verbeterdoel? Hebben een ziekenhuis en particuliere kliniek zicht op de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus?
Is een verbeterdoel altijd op iedereen van toepassing?
Dat hoeft niet zo te zijn. Met name voor kleinere klinieken, zoals bijvoorbeeld veel particuliere klinieken, kan het zijn dat slechts een deel van het verbeterdoel relevant is. In dat geval hoeft alleen het relevante deel van een verbeterdoel te worden uitgewerkt. Hierbij moet dan wel worden gemotiveerd waarom een bepaald onderdeel van het verbeterdoel niet relevant is.
Hoeveel verbeterdoelen komen er?
In de Basisset Medisch Specialistische Zorg (MSZ) 2022 zijn 8 verbeterdoelen opgenomen. Voor IGJ is focus belangrijk. Ziekenhuizen en particuliere klinieken moeten de tijd krijgen om een verbeterdoel optimaal te kunnen realiseren. Dat vindt IGJ belangrijker dan het aantal verbeterdoelen. Er wordt gewerkt aan een keuzemodel.
Hoe stimuleert IGJ leren van elkaar en verbeteren?
Onder andere door in factsheets goede voorbeelden van de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus te delen. De inspiratiesessie in het najaar is bedoeld om elkaar te inspireren en van elkaar te leren. Zo kunnen we gezamenlijk bijdragen aan verbetering.
Hoe kunnen ziekenhuizen en particuliere klinieken uitkomsten vergelijken (benchmarken)?
Met verbeterdoelen gaat het om het realiseren van verbetering van kwaliteit en veiligheid van zorg en het doorlopen van de PDCA-cyclus. Sommige ziekenhuizen en particuliere klinieken kunnen zich spiegelen aan anderen die deze plan-do-check-act (PDCA)-cyclus geborgd hebben. Het gaat om leren en verbeteren van elkaar.
Hoe kan IGJ de reacties op de verbeterdoelen met elkaar vergelijken (benchmarken)?
Een benchmark zoals dat vanuit de kwaliteitsindicatoren gebruikelijk was is er niet voor verbeterdoelen. In de analyse kijken we naar hoe de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus zichtbaar is en hoe deze doorlopen is op de gevraagde verbeteronderdelen. Dit om zicht te krijgen waar ziekenhuizen staan ten opzichte van de verbeterdoelen. Als een ziekenhuis of particuliere kliniek al een heel eind is kunnen ze een goed voorbeeld zijn voor anderen.
Kijkt IGJ naar ziekenhuizen die hulpmiddelen gebruiken en komt hier een aparte benchmark voor?
In de analyse kijken we wel naar welke hulpmiddelen zijn ingezet. Maar er is geen aparte benchmark voor de hulpmiddelen. Hulpmiddelen zijn enkel bedoeld ter ondersteuning.
Hoe gebruikt IGJ de informatie uit verbeterdoelen?
De aangeleverde informatie zal IGJ gebruiken om in gesprek te gaan met ziekenhuizen en particuliere klinieken. Bijvoorbeeld tijdens de voortgangsgesprekken met ziekenhuizen en inspectiebezoeken aan particuliere klinieken.
Hoeft een ziekenhuis of particuliere kliniek niets meer te doen met de kwaliteitsindicatoren die uit de Basisset MSZ zijn verwijderd?
In iedere zorginstelling is het van belang dat de kwaliteit van de zorg wordt gemeten, zodat daarop gestuurd kan worden. Het is aan de zorginstelling zelf hoe zij intern op kwaliteit sturen, maar de vervallen kwaliteitsindicatoren uit Basisset MSZ kunnen daar zeker nog voor gebruikt worden. Deze vervallen kwaliteitsindicatoren hoeven alleen niet meer aan IGJ te worden aangeleverd.
Komt er een uniforme wijze van aanlevering van het verbeterdoel?
Ja, er komt een uniforme wijze van aanleveren voor ziekenhuizen in OmniQ. In het antwoord moet IGJ kunnen lezen dat de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus, ten aanzien van het verbeterdoel, geborgd is.
Particuliere klinieken leveren niet via OmniQ aan. Hoe de aanlevering bij particuliere klinieken is georganiseerd, wordt beschreven bij de specifieke vragen en antwoorden voor particuliere klinieken op deze pagina.
Hoe kun je als ziekenhuis/particuliere kliniek omgaan met de verbeterdoelen die al vaker zijn uitgevraagd?
De reflectie die het ziekenhuis of de particuliere kliniek gegeven hebt in het vorige jaar vormt de basis voor de reflectie op het verbeterdoel het jaar erop. De terugkoppeling richt zich op: waar stond je, waar sta je, wat gaf je in het vorige jaar aan waar je wilde staan, is dat gelukt en waar wil je naar toe?
Worden de verbeterdoelen ook in SKI opgenomen?
Nee, op dit moment worden verbeterdoelen niet in SKI opgenomen.
Hoeveel verbeterdoelen moeten ziekenhuizen aanleveren voor de Basisset MSZ 2022?
Ziekenhuizen hoeven voor de Basisset MSZ 2022 minimaal 6 van de 8 verbeterdoelen aan te leveren bij IGJ. Meer informatie over de aanleiding en het besluit hiertoe kunt u lezen via deze weblink.
Ziekenhuizen bepalen zelf welke 6 verbeterdoelen dat zijn. Uiteraard kan een ziekenhuis ervoor kiezen meer dan 6 verbeterdoelen aan te leveren.
Zoals eerder benoemd, betreffen de verbeterdoelen risicovolle onderwerpen in de zorg. Daarom verwachten we van een ziekenhuis dat het wel degelijk aandacht besteedt aan de onderliggende risico’s van alle 8 verbeterdoelen. Dus ook van de verbeterdoelen die niet worden aangeleverd. IGJ vertrouwt erop dat de ziekenhuizen de onderliggende risico’s van alle 8 verbeterdoelen uit de Basisset MSZ zelf in beeld houden.
Wat zijn goede voorbeelden?
Een goed voorbeeld is als een ziekenhuis of particuliere kliniek blijk geeft van een eigen analyse van eigen data. Hieruit trekt het ziekenhuis of de particuliere kliniek een conclusie. Indien nodig stelt het ziekenhuis of de particuliere kliniek een verbeterplan op en geeft een reflectie aan de hand van verbeteronderdelen. Indien van toepassing reflecteert het ziekenhuis of de particuliere kliniek op de resultaten van het verbeterplan. Dit is een goed voorbeeld omdat het ziekenhuis en de particuliere kliniek leren van eigen data volgens de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus.
Deelt IGJ mooie voorbeelden van hoe ziekenhuizen en particuliere klinieken zijn omgegaan met een verbeterdoel?
Ja, IGJ gaat in de terugkoppeling aan het veld aandacht schenken aan goede (en wellicht minder goede) voorbeelden.
Waar moet ik op letten om tot een goed antwoord te komen, bijvoorbeeld bij het verbeterdoel ‘Voorkomen van letsel en functieverlies bij (kwetsbare) ouderen ten gevolge van een val’?
De werkgroep die het verbeterdoel heeft opgesteld heeft door verbeteronderdelen focus gegeven in waarop gereflecteerd moet worden. Bij deze onderdelen kunnen bijvoorbeeld de volgende vragen gesteld worden om tot een antwoord te komen: In hoeverre zijn deze verbeteronderdelen aanwezig? Hoe is je beoordeling van hoeverre dit aanwezig is, wat vind je ervan? Welke verbetermogelijkheden zijn er nog, wat ga je doen? En op grond waarvan? Kijk ook naar de richtlijn die in het verbeterdoel staat.
Wat is van belang bij een pijnscore?
Naast pijn meten is het vooral van belang om actie te ondernemen als de patiënt of de situatie daarom vraagt. Bij een pijnscore van 4 of hoger hóef je niet altijd pijnmedicatie of een andere interventie in te zetten. Veel patiënten met een pijnscore van 4 of hoger vinden de pijn draaglijk. In dat geval is de vraag of de patiënt kan functioneren een veel belangrijker graadmeter. Daarnaast kan het voorkomen dat patiënten met een pijnscore lager dan 4 wel een interventie nodig hebben. De pijnscore alleen is dus niet zaligmakend.
Wat moet er minimaal staan in de terugkoppeling over een verbeterdoel?
Voor de verbeterdoelen over verslagjaar 2020 is geen voorgeschreven format opgesteld. Dit betekent dat een ziekenhuis of particuliere kliniek zelf mag bepalen hoe deze terugkoppeling is vormgegeven. Wel is het van belang dat in de terugkoppeling de PDCA-cyclus wordt beschreven voor het onderwerp uit het verbeterdoel. De terugkoppeling moet objectief en navolgbaar zijn. Dat betekent dat het antwoord onderbouwd moet worden met feiten.
Voor de verbeterdoelen over verslagjaar 2021 heeft IGJ meer richting gegeven aan de terugkoppeling. Hiervoor zijn de verbeterdoelen verdeeld in verbeteronderdelen. Bij elk verbeteronderdeel staan een aantal standaardvragen die moeten worden beantwoord in de terugkoppeling.
Mag in de terugkoppeling van een verbeterdoel verwezen worden naar een intern protocol?
Alleen verwijzen naar (de naam van) een intern protocol is onvoldoende. Het is aannemelijk dat er bij een terugkoppeling zaken worden beschreven die ook in een intern protocol beschreven zijn. Als dit essentiële zaken voor de terugkoppeling zijn, dan vraagt IGJ om deze essentie van het protocol te beschrijven in de terugkoppeling. Het is niet de bedoeling om volledige protocollen aan de inspectie toe te zenden.
Zie ook het antwoord op de vraag hierboven “Wat moet er minimaal worden beschreven in de terugkoppeling over een verbeterdoel?”
Hoe wordt objectiviteit gewaarborgd?
Ziekenhuizen en particuliere klinieken moeten objectief kunnen aantonen in welke mate de verbeterdoelen zijn gerealiseerd. En hoe zij het risico, waar het verbeterdoel naar verwijst, beheersen. De realisatie van de verbeterdoelen en risicobeheersing moeten objectief en navolgbaar zijn. Een inhoudelijk goede toelichting bevat onderdelen van de bekende plan-do-check-act (PDCA)-cyclus.
Hoe gaat IGJ kwalitatieve informatie beoordelen?
IGJ beoordeelt de reacties op de verbeterdoelen per ziekenhuis en particuliere kliniek. Het ziekenhuis en de particuliere kliniek moeten blijk geven van een eigen analyse van eigen data en hieruit een conclusie trekken. En indien nodig een verbeterplan opstellen en reflectie aan de hand van verbeteronderdelen. Indien van toepassing reflecteren het ziekenhuis en de particuliere kliniek op de resultaten van het verbeterplan. Een inhoudelijk goede toelichting bevat onderdelen van de bekende plan-do-check-act (PDCA)-cyclus.
Hoe vergelijken we ziekenhuizen en particuliere klinieken met elkaar?
IGJ beoordeelt de reacties op de verbeterdoelen per ziekenhuis en particuliere kliniek. IGJ toets of het ziekenhuis en de particuliere kliniek de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus doorlopen. Het jaar 2021 was een leerjaar omdat dit jaar de eerste aanlevering van de verbeterdoelen uit 2020 was. Voor ziekenhuizen en particulieren klinieken was het nieuw en voor ons allen ook.
Inmiddels zijn er nieuwe verbeterdoelen maar weten instellingen dat de PDCA-cyclus hierbij van belang is. Als de instelling aan het begin van een verandering staat is dat natuurlijk prima om zo te beschrijven, we verwachten niet dat een verbeterdoel in 1 jaar geïmplementeerd en geborgd is in een instelling. Als dat wel lukt, is dat natuurlijk super.IGJ zal de aangeleverde informatie gebruiken om in gesprek te gaan met ziekenhuizen en particuliere klinieken.
Bij sommige verbeterdoelen moeten er 4 vragen per verbeteronderdeel beantwoord moet worden. We hebben hierdoor het idee vaak in herhaling te treden omdat je meerdere keren dezelfde PDCA-cyclus beschrijft. Hoe kan ik hier mee omgaan?
Een terecht punt. In principe zijn alle velden verplicht, alleen zien we dat een kans bestaat dat dan in meerdere velden dezelfde informatie gegeven wordt. Indien sprake is van dubbele informatie, dan kan dit naar eigen inzicht opgelost worden. Uiteraard gaan we er dan wel vanuit dat antwoord gegeven wordt op alle vragen.
Dit aandachtspunt vinden we belangrijk om te horen, het onderschrijft het belang van een helder en eenduidig format om verwarring te voorkomen. Om die reden is een aangepast standaard format voor nieuwe verbeterdoelen in het bestuurlijk overleg van november 2021 vastgesteld. In de Basisset MSZ 2023 is dit aangepast.
Wat verwachten we van de ziekenhuizen en particuliere klinieken bij het aanleveren van een verbeterdoel?
Het staat ziekenhuizen en particuliere klinieken vrij om op eigen wijze de realisatie van de verbeterdoelen en risicobeheersing te objectiveren. De verbeteronderdelen zijn hierbij van belang en geven de ziekenhuizen en particuliere klinieken richting. Een inhoudelijk goede toelichting bevat onderdelen van de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus. Per verbeteronderdeel moeten een aantal algemene vragen worden beantwoord die in het verbeterdoel, bij verbeteronderdelen, staan beschreven.
Moeten ziekenhuizen en particuliere klinieken alle vragen van een hulpmiddel bij een verbeterdoel beantwoorden?
Nee, de vragen van een hulpmiddel zijn geen verplicht onderdeel. Wel kan een ziekenhuis of particuliere kliniek een hulpmiddel gebruiken. Hiermee kan ziekenhuis of particuliere kliniek laten zien waar het staat in de PDCA-cyclus voor het betreffende verbeterdoel. De genoemde hulpmiddelen zijn slechts voorbeelden. De wijze waarop de realisatie van een verbeterdoel en de risicobeheersing worden aangetoond, mag een ziekenhuis of particuliere kliniek zelf bepalen. Wel moet de wijze van aantonen objectief en navolgbaar zijn. En dus ook worden onderbouwd met feiten.
Wat verstaat IGJ onder kwetsbare patiëntengroepen?
In verbeterdoel ‘Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten’ staat dat dit gaat over: ouderen 70+ en opname van minimaal 24 uur. Voor het eerste jaar geeft dit een goede richting. Echter: het ziekenhuis moet zelf bepalen wat voor hun specifieke situatie kwetsbare patiëntengroepen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ouderen 70+, kinderen, dialysepatiënten, patiënten met auto-immuunziekten. Definieer deze patiëntengroepen voor het eigen ziekenhuis. Richt hierbij het verbeterdoel realistisch in. Begin bijvoorbeeld bij één of twee kwetsbare patiëntengroepen. Kijk dan of de verbeteracties breder toepasbaar zijn voor andere kwetsbare patiëntengroepen in uw ziekenhuis. Beschrijf in het verbeterdoel om welk kwetsbare patiëntengroep het gaat.
Wat is de reikwijdte van het verbeterdoel “Goede continuïteit van zorg voor kwetsbare patiënten”?
De reikwijdte van dit verbeterdoel omvat alle situaties waarin zorg voor kwetsbare patiënten wordt overgedragen van, naar of binnen het ziekenhuis of particuliere kliniek. Denk bij overdrachtssituaties aan situaties waarin de zorg voor een kwetsbare patiënt geheel of gedeeltelijk wordt overgedragen tussen specialismen, tussen verpleegafdelingen en tussen verschillende organisaties.
Wat wordt bedoeld met: “is er gekeken naar de behoefte van de patiënt/cliënt?”
Hiermee wordt bedoeld dat een ziekenhuis of particuliere kliniek laat zien hoe de patiënt betrokken wordt en dat de behoefte van de patiënt uiteindelijk is verwerkt in het beleid.
We willen het graag goed doen, maar zullen het verbeterdoel niet dit jaar behalen, wat nu?
Het is van belang dat inzichtelijk gemaakt wordt wat er gedaan is. Soms lukt iets niet in één keer, dat is niet direct onvoldoende. Reflecteer wel volgens de PDCA-cyclus en overleg waar mogelijk met een ander ziekenhuis of particuliere kliniek. Zoek elkaar op om van elkaar te leren!
Waarom begonnen we met verbeterdoelen?
De introductie van verbeterdoelen sluit aan bij ontwikkelingen door zorgprofessionals op de werkvloer. Denk aan: verbeterambities, creativiteit, leren en verbeteren. IGJ legt met verbeterdoelen meer focus op de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus. Daarnaast wil IGJ met de verbeterdoelen de administratieve last voor ziekenhuizen en particuliere klinieken verminderen.
Zijn verbeterdoelen beter dan kwaliteitsindicatoren?
Verbeterdoelen geven ziekenhuizen en particuliere klinieken meer ruimte in hoe zij verantwoording afleggen over de kwaliteit van de geleverde zorg. Verbeterambities, creativiteit en leren en verbeteren door professionals zijn al zichtbaar op de werkvloer. Deze ontwikkelingen gaan we nu inzetten om de zorg te verbeteren en de kwaliteit en veiligheid van zorg aan te tonen. Het doel is om de kwaliteit van zorg, en in het bijzonder ‘leren en verbeteren’, te stimuleren. Verbeterdoelen moeten onderdeel worden van de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus van ieder ziekenhuis en particuliere kliniek.
Hoe draagt een verbeterdoel bij aan het verlagen van de administratieve lasten?
Verbeterdoelen geven meer ruimte aan ziekenhuizen en particuliere klinieken dan kwaliteitsindicatoren. Want ziekenhuizen en particuliere klinieken bepalen zelf hoe zij reflecteren op de verbeterdoelen. Als onderbouwing kan gebruik gemaakt worden van hun eigen data. Want een ziekenhuis of particuliere kliniek is niet meer verplicht om gegevens op een voorgeschreven wijze te registreren en analyseren.
Is er een verbinding tussen de verbeterdoelen uit de Basisset en andere landelijke verbeterinitiatieven in de zorg?
Ja, IGJ probeert zoveel mogelijk te voorkomen dat er dubbelwerk ontstaat door de verbeterdoelen uit de Basisset MSZ en andere landelijke verbeterinitiatieven. In de praktijk zien we regelmatig dat ziekenhuizen en particuliere klinieken zelf een werkgroep hebben die alle verbeterinitiatieven inventariseert en zoveel mogelijk op elkaar afstemt. Op deze manier wordt eventueel ‘dubbel werk’ voorkomen en worden de diverse verbeterinitiatieven afgestemd op de eigen organisatie.
Hoe sluit de ontwikkeling van verbeterdoelen aan op andere ontwikkelingen binnen de zorg?
De ontwikkeling van verbeterdoelen sluit aan bij programma’s zoals: ‘Ontregel de zorg’, ‘Blijk van vertrouwen, anders verantwoorden voor goede zorg’, ‘Tijd voor verbinding’. Daarnaast sluit de ontwikkeling van verbeterdoelen aan bij de uitvraag van transparantiekalender.
Door het landelijk programma ‘Tijd voor Verbinding’ is binnen onze zorginstelling aandacht voor kwetsbare ouderen en antistolling. Kunnen we hier naar verwijzen?
Alleen verwijzen naar het landelijk programma is niet voldoende, maar het gebruiken kan zeker! Beschrijf in dat geval wat er gebeurt en neem hierin de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus mee, zodat de PDCA-cyclus op een feitelijk onderbouwde en navolgbare manier wordt beschreven.
Hoe loopt bij andere ziekenhuizen het proces van de vorming van een bestuurlijk oordeel op het verbeterdoel?
Het bestuurlijk oordeel richt zich op een reflectie van de bestuurder op de kwaliteit van de zorg binnen het verbeterdoel op het moment van aanlevering. In het oordeel van de bestuurder zien wij graag terug wat de stand van zaken volgens de bestuurder is (bijvoorbeeld: doel niet bereikt, we zijn bezig en de focus ligt nu op …, doel is bereikt) met een korte argumentatie. Dit is om inzicht te krijgen in de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus van het ziekenhuis en hoe de bestuurder deze als eindverantwoordelijke van het ziekenhuis beoordeelt.
Oftewel: is de bestuurder van mening dat het verbeterdoel is bereikt, de plan-do-check-act cyclus voldoende doorlopen en voldoende geborgd is. Of zijn nog aanvullende acties nodig om het verbeterdoel te bereiken of te borgen.
Hoe worden bestuurders meegenomen in de transitie van de Basisset MSZ richting de verbeterdoelen?
De raden van bestuur ontvangen regelmatig een update van IGJ. Op 22 september 2020 stuurden we een informatiebrief over de transitie (Brief over de transitie van basisset naar verbeterset).
Hoe kunnen ziekenhuizen en particuliere klinieken het verbeterdoel integreren in hun eigen kwaliteit- en veiligheidsbeleid?
Verbeterdoelen moeten onderdeel worden van de plan-do-check-act (PDCA)-cyclus van een ziekenhuis en particuliere kliniek. Een verbeterdoel blijft in principe enkele jaren in de Basisset MSZ. Zo stellen we de uitgangssituatie en verbeteracties van een ziekenhuis en particuliere kliniek vast. Dit maakt de resultaten na invoering van de verbeteracties zichtbaar. IGJ volgt dit proces over meerdere jaren.
Op welke manier kunnen verbeterdoelen worden belegd binnen een instelling?
Het staat een instelling vrij om hier een passende vorm voor te gebruiken. Een verbeterdoel kan bijvoorbeeld worden belegd bij een vakgroep, maar ook bij een werkgroep of projectgroep. Met name bij verbeterdoelen die een multidisciplinair thema omvatten, is het belangrijk om verschillende disciplines te betrekken. Vaak is dan een werkgroep of projectgroep het meest praktisch. Zo kunnen verschillende disciplines worden betrokken en is er toch één aanspreekpunt voor het management.
Er wordt druk ervaren om de verbeterdoelen op te leveren, zeker in de huidige tijd van inhaalzorg en zorgprofessionals die moe zijn. Hoe kan hier mee omgegaan worden?
Een verbeterdoel hoeft niet in één jaar klaar te zijn. Start met de PDCA-cyclus en kijk wat haalbaar is. Bezig zijn met het doel kan verschillende vormen hebben. Combineer met wat er loopt en probeer zo, waar mogelijk, de werklast te verminderen.
Wat moet een particuliere kliniek doen als het verbeterdoel niet geheel van toepassing is?
Is het verbeterdoel niet geheel van toepassing op de particuliere kliniek? Dan hoeft de particuliere kliniek alleen informatie aan te leveren over het onderdeel dat wel relevant is. De particuliere kliniek moet dan wel aangeven waarom bepaalde onderdelen niet relevant zijn. Bijvoorbeeld: als maar een deel van de betreffende zorg in een particuliere kliniek wordt geleverd. Of zoals bij bijvoorbeeld het verbeterdoel pijn: als er geen 24/7 zorg wordt geleverd.
Moeten alle particuliere klinieken altijd de verbeterdoelen aanleveren bij IGJ?
Alleen particuliere klinieken waarmee de IGJ specifieke afspraken heeft gemaakt over welke verbeterdoelen moeten worden uitgewerkt en aangeleverd, leveren de uitgewerkte doelen aan de IGJ aan. Deze klinieken ontvangen hiervoor een persoonlijke uitnodiging.
Hoe moet een particuliere kliniek de informatie aanleveren bij IGJ?
Sturen we een uitnodiging aan een particuliere kliniek om de realisatie van het verbeterdoel actief aan IGJ aan te leveren? Dan geven we ook aan hoe dit moet. De informatie wordt vervolgens rechtstreeks naar IGJ gestuurd, het mailadres staat in de betreffende uitnodiging.
Wat doet een particuliere kliniek die geen persoonlijke uitnodiging krijgt om verbeterdoelen aan te leveren?
Als een particuliere kliniek geen persoonlijke uitnodiging van de IGJ heeft gekregen, hoeven zij het verbeterdoel niet uit te werken en aan de IGJ aan te leveren. Voor een aantal onderwerpen uit de verbeterdoelen zullen een aantal toezichtvragen in de Basisset MSZ worden opgenomen.
Kan ik als particuliere kliniek sparren met de IGJ over hoe ik het verbeterdoel vormgeef?
Individueel overleg is niet mogelijk vanwege het feit dat IGJ dit niet voor alle particuliere klinieken kan aanbieden, dat zijn er te veel. In het najaar is de IGJ wel aanwezig bij een ZKN-academy over indicatoren en verbeterdoelen, daar zal IGJ ook aandacht schenken aan de vorm. In het algemeen is het vooral van belang dat de reflectie navolgbaar is en een feitelijk onderbouwde PDCA-cyclus als basis gebruikt wordt.
Contact opnemen met vragen over verbeterdoelen
U kunt contact opnemen met IGJ via basissetMSZ@igj.nl of u aanmelden voor een van de vragenuurtjes.
Vragenuurtjes voor ziekenhuizen en particuliere klinieken
Voor de verantwoordelijken voor het aanleveren van de gegevens voor de basisset organiseren we digitale vragenuurtjes. Zo kunnen ziekenhuizen en particuliere klinieken vragen stellen over de aanlevering van verbeterdoelen. Bij de vragenuurtjes is naast de inspectie een afvaardiging van de samenwerkende partners aanwezig: de Federatie Medisch Specialisten, Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland, Zelfstandige Klinieken Nederland.
Er worden weer digitale vragenuurtjes georganiseerd:
- Donderdag 26 januari 16:00-17:00 uur
- Maandag 30 januari 12:00-13:00 uur
Geef via het aanmeldformulier aan voor welk vragenuurtje u zich wil aanmelden en geef uw contactgegevens door. De inschrijving is geopend van 15 december 2022 t/m 23 januari 2023. Tot dan!