Het overlijden van een baby in augustus 2022 op de COA-locatie in Ter Apel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid deden onderzoek na het overlijden van een baby in de COA-locatie in Ter Apel in augustus 2022.

De rapporten van de twee inspecties zijn gebundeld.
 

Reactie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Het COA ervaart net als beide inspecties dat het overlijden van de baby in Ter Apel een grote schok is. In de eerste plaats voor de moeder, het gezin, familie en nabestaanden. En daarnaast voor alle betrokkenen op locatie, waaronder de medewerkers en zorgverleners. De situatie in Ter Apel in die periode was en is een zwarte bladzijde voor het COA. Er was sprake van een crisissituatie waarin meerdere processen in de asielketen tegelijkertijd vastliepen, waardoor er geen opvang beschikbaar was voor nieuwe asielzoekers. 

De notie in het IGJ-rapport dat er op basis van de nu bekende informatie geen relatie is vast te stellen tussen de verblijfsomstandigheden in de sporthal en het overlijden van de baby, ziet het COA als een bevestiging dat alle medewerkers en betrokkenen alles hebben gedaan wat zij op dat moment konden doen. De IGJ concludeert verder dat er geen relatie is tussen de verleende zorg of de toegang tot zorg en het overlijden van de baby. Ook de Inspectie JenV geeft aan dat COA-medewerkers vanuit humanitair oogpunt hebben gedaan wat binnen hun mogelijkheden lag. Dat laat onverlet dat het overlijden van de baby een zeer trieste gebeurtenis is.
Lees de volledige reactie van het CAO.

Disclaimer

De bovenstaande tekst is de reactie van het COA. Deze reactie is geen oordeel van de IGJ, of informatie afkomstig van de IGJ. De inhoud komt dan ook geheel voor rekening en risico van het COA.