Rapport hertoets 't Herenhuis de Hoeve en het Buitenhuis

In mei en juni 2023 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een hertoets uit bij drie jeugdhulpaanbieders: Stichting ’t Herenhuis in Tiel, Stichting de Hoeve in Herveld en Stichting het Buitenhuis in Zetten. Stichting Mesa Zorg levert als serviceorganisatie de facilitaire en ondersteunende diensten bij deze drie stichtingen. 

 

De inspectie concludeert dat er bij de drie stichtingen tekortkomingen zijn in de wijze waarop deze worden bestuurd en de wijze waarop de organisaties leren en verbeteren. De kwaliteit van de jeugdhulp is met name bij Stichting de Hoeve onvoldoende verbeterd ten opzichte van het vorige toezicht. De inspectie ziet daarentegen ook dat bij de stichtingen ’t Herenhuis en het Buitenhuis een aantal verbeteringen is doorgevoerd ten opzichte van het toezicht in 2022. 

Hoewel de inspectie ziet dat er verbeteringen zijn doorgevoerd, ziet de inspectie (nog steeds) tekortkomingen in de wijze waarop de stichtingen worden bestuurd. Hierdoor maakt de inspectie zich nog wel zorgen over een duurzame borging van de kwaliteit en veiligheid van jeugdhulp die de stichtingen ‘t Herenhuis, de Hoeve en het Buitenhuis leveren. Om die reden en vanwege de eerdere toezichttrajecten (van 2020 tot heden) organiseert de inspectie een bestuursgesprek met de bestuurder van de drie stichtingen. 

De inspectie verwacht daarnaast dat de bestuurder van stichting de Hoeve de verbeterpunten van deze stichting vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. De inspectie toetst het plan daarna op volledigheid, ambitie en realisme. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.

De inspectie maakt het inspectierapport van oktober 2023 nu pas openbaar, omdat de bestuurder van de drie jeugdhulpaanbieders waar de inspectie de hertoets uitvoerde bij de rechtbank een voorlopige voorziening indiende tegen de openbaarmaking hiervan.