De kwaliteit van de zorg voor cliënten van Mesazorg, locaties ’t Herenhuis, de Hoeve en het Buitenhuis

In maart en april 2022 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij 3 locaties van Mesazorg. De inspectie bezocht ’t Herenhuis in Tiel, de Hoeve in Herveld en gezinshuis het Buitenhuis in Zetten. Doel van het toezicht was om te bepalen in hoeverre de kwaliteit van de zorg op deze locaties verbeterd is ten opzichte van het vorige toezicht in maart en april 2021. 

De afgelopen jaren hebben de inspectie en de Wmo-toezichthouder gezamenlijk toezicht uitgevoerd bij diverse locaties van Mesazorg. In het laatste rapport “De kwaliteit van de zorg voor cliënten van Stichting Mesa Zorg. Locaties ’t Herenhuis, de Hoeve en het Buitenhuis” van september 2021 concludeerde de inspectie dat aan meerdere verwachtingen niet werd voldaan doordat er ongeschoold en onvoldoende deskundig personeel werd ingezet.

De inspectie heeft Mesazorg daarom gevraagd een verbeterplan op te stellen met concrete maatregelen per locatie om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen. In maart en april 2022 heeft opnieuw een toets plaatsgevonden bij de locaties ’t Herenhuis, de Hoeve en het Buitenhuis.

De resultaten van die toets zijn beschreven in hoofdstuk 3 van bijgaand rapport. De resultaten van deze hertoets laten zien dat de doorgevoerde verbetermaatregelen op veel punten tot een verbetering van de kwaliteit van hulp heeft geleid. Maar de inspectie constateert dat Mesazorg nog niet volledig aan alle getoetste normen voldoet. 

De inspectie verwacht dat Mesazorg de verbeterpunten die zij noemt in hoofdstuk 3 van het rapport, vertaalt in een verbeterplan voor ’t Herenhuis, de Hoeve en het Buitenhuis. Dit met concrete maatregelen per locatie om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn.

De inspectie verwacht dat de maatregelen er uiterlijk binnen 6 maanden na ontvangst van het verbeterplan toe leiden dat Mesazorg aan alle normen van het JIJ-kader voldoet. Gelet op het verbetertraject dat al is doorlopen voor ’t Herenhuis, de Hoeve en het Buitenhuis en de tekortkomingen die zijn geconstateerd in het onderhavige onderzoek, kiest de inspectie ervoor om het verbetertraject nauwgezet te volgen.

Na afloop van het verbetertraject toetst de inspectie of Mesazorg voldoet aan de verbeterpunten die in het rapport zijn vastgesteld. Dit betekent dat de inspectie een hertoets uit zal voeren.