Tekortenbesluit voor ‘Nifedipine retard, 10 mg en 20 mg tabletten’ wordt niet langer verlengd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een tekortenbesluit (algemene importontheffing, art. 3.17a Reg. Gnw) afgegeven voor het geneesmiddel Nifedipine retard, 10 mg en 20 mg tabletten’. Van september 2019 tot en met augustus 2023 was dit geneesmiddel tijdelijk niet beschikbaar, maar kon het in deze periode uit het buitenland worden gehaald. Omdat er geen sprake meer is van een tijdelijk tekort, verlengt IGJ het tekortenbesluit niet meer.

De bedrijven met een vergunning voor dit geneesmiddel hebben aan IGJ laten weten dat het tekort niet kan worden opgelost. Er is geprobeerd om blijvende oplossingen te vinden om Nifedipine retard, 10 mg en 20 mg tabletten binnen de vergunning beschikbaar te houden, maar tot nu toe zonder resultaat. Hierdoor is het tekort niet langer tijdelijk. 

Tekortenbesluit geldt voor tijdelijke tekorten

Voor de toestemmingen die IGJ publiceert in de Staatscourant, is het altijd vereist dat het gaat om een tijdelijk tekort aan een geneesmiddel. Dit betekent dat er in de praktijk een concreet plan moet zijn om het tekort op te lossen. Zodra duidelijk is dat een geneesmiddel niet langer beschikbaar is voor de Nederlandse markt, is het afgeven van een tekortenbesluit niet langer mogelijk. 

Leveren op artsenverklaring nog wel mogelijk

Voor individuele patiënten die het geneesmiddel nodig hebben en voor wie geen geschikte in Nederland geregistreerde alternatieven beschikbaar zijn, is levering op artsenverklaring mogelijk. Aanvragen voor levering op artsenverklaring kunnen worden ingediend via de website: Leveren op artsenverklaring.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.