Factsheet Zorg na detentie: overdracht van informatie

Een tijdige en volledige overdracht van behandel- en medicatie-informatie is nodig om continuïteit van zorg aan gedetineerden ná hun detentie goed te kunnen organiseren. De inspectie bezocht vier inrichtingen, waarvan één met een penitentiair psychiatrisch centrum (PPC). In deze factsheet deelt de inspectie risico’s, succesfactoren en goede voorbeelden uit de praktijk. 

Aanleiding

Een signaal van een huisarts over een gebrek aan informatie over (nieuwe) patiënten die uit detentie kwamen, was voor de inspectie reden om bij een aantal penitentiaire inrichtingen (inrichtingen) na te gaan of en zo ja; welke problemen zij ervaren bij het overdragen van behandel- en medicatie-informatie aan een opvolgend zorgverlener. 

Oproep inspectie

De inspectie roept alle partijen die een rol hebben bij het uitwisselen van informatie of daarop invloed uitoefenen, op om een tijdige en volledige overdracht van informatie zo makkelijk mogelijk te maken. Ook roept de inspectie deze partijen op om met elkaar in gesprek te blijven over wat zij van elkaar nodig hebben, om de zorg na detentie goed te laten aansluiten op de zorg tijdens detentie.