Leefstijlbegeleiding in de zorg in Heerlen

In de regio Zuid-Limburg, en vooral in Heerlen, wonen gemiddeld meer volwassenen met overgewicht dan in de rest van Nederland. Ook het percentage rokers is er hoger dan gemiddeld. Ongezonde leefgewoonten kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Het is een taak van zorgverleners om mensen met een verhoogd risico en patiënten te ondersteunen om gezonder te gaan leven. Daarom onderzocht de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd hoe volwassenen die roken of met overgewicht (of obesitas) in Heerlen ondersteuning vanuit de zorg krijgen bij een gezondere leefstijl. 

De inspectie keek hoe persoonsgericht de leefstijlbegeleiding is. En of de begeleiding goed aansluit bij iemands behoeften. We zagen dat zorgverleners in Heerlen deskundige leefstijlbegeleiding bieden waarbij cliënten centraal staan. In integrale samenwerking liggen nog kansen om de begeleiding nog persoonsgerichter te maken. 

Voor ons onderzoek in Heerlen combineerden we de cliëntreismethode met onze netwerkaanpak. Achttien volwassenen vertelden over hun ervaringen met hun leefstijlbegeleiding. Met twee van deze cliënten zijn we samen met hun zorgverleners in gesprek te gaan over de kwaliteit van zorg. 

Wat kunnen we leren van de ervaringen met leefstijlbegeleiding in Heerlen? Wat gaat goed en wat kan beter? U leest de resultaten van dit toezicht in deze factsheet.