Drägerwerk AG & Co. KGaA, PR 125630, NovaStar

During the course of our global market surveillance activities, we have become aware that other manufacturers of masks similar to our NovaStar TS and NovaStar plus have received complaints indicating that the magnets used in the swivel frame/tube set and the headgear clips might impact medical devices (implanted as well as not-implanted) and metallic implants. Dräger is not aware of any similar event related to NovaStar TS and NovaStar plus masks. However, NovaStar TS and NovaStar plus also features a magnet in the swivel frame/tube set and the headgear clips.

Fabrikant: Drägerwerk AG & Co. KGaA
Product: NovaStar plus, Nova Star TS
Datum FSN: (documentdatum) 12-01-2023

Waarschuwing van de fabrikant

Dit bericht is een waarschuwing van de fabrikant. Na het op de markt brengen van een medisch hulpmiddel is de fabrikant verplicht het hulpmiddel te volgen en waar nodig te verbeteren. Wanneer sprake is van een risico voor de gebruiker moet de fabrikant actie ondernemen. De fabrikant informeert gebruikers en de inspectie over deze actie met een waarschuwing (Field Safety Notice). Zie ook waarschuwingen medische hulpmiddelen. Dit hoort bij het toezicht op medische technologie.