Lessen uit het toezicht tijdens de coronapandemie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft vanaf het begin van de coronapandemie aanbevelingen gedaan voor een aantal nieuwe soorten zorgverlening: grootschalig testen, grootschalig vaccineren en bron- en contactonderzoek. Op het moment dat de bestrijding van het coronavirus opnieuw een andere fase in gaat, blikt de inspectie nog eens terug op die aanbevelingen. Daarmee wil de inspectie lessen delen richting de toekomst.

Die lessen zijn niet nieuw, maar het zo achter elkaar opschrijven heeft wel toegevoegde waarde. Evaluaties kunnen snel versnipperd raken door de verschillende perspectieven. De inspectie heeft juist een breed zicht op het hele zorgveld en legt van daaruit verbanden. 

Veel aanbevelingen hebben een plek gekregen in de dagelijkse praktijk van uitvoerende partijen, blijkt uit een uitvraag bij GGD GHOR, Dienst Testen en het RIVM. Dat er blijvende aandachtspunten zijn beseffen de organisaties. De inspectie blijft waakzaam en oog houden voor de directe en indirecte effecten op de zorg en jeugdhulp van COVID-19.