Last onder dwangsom voor Eerstelijnzorg in De Bilt

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Eerstelijnzorg in De Bilt een last onder dwangsom opgelegd. Eerstelijnzorg biedt verpleging en verzorging aan huis. De thuiszorgaanbieder ontving de last onder dwangsom voor het niet laten inzien van informatie over de cliënten en medewerkers.

Meter waarbij de wijzer op het rode vlak staat, wat een zware maatregel betekent
Beeld: ©IGJ

Dit is er aan de hand

Op 13 februari 2024 bezocht de inspectie Eerstelijnzorg. Tijdens dit bezoek vroeg de inspectie informatie op. Onder meer over de cliënten, het type zorg dat zij ontvangen, zorgroutes, roosters en het deskundigheidsniveau van de zorgverleners. De inspectie heeft deze informatie nodig om te kunnen beoordelen of Eerstelijnszorg goede zorg verleent.

Na herhaalde verzoeken om de informatie alsnog aan te leveren ontving de inspectie slechts een deel van de gevorderde informatie. Daarmee voldoet de zorgaanbieder niet aan de plicht om cliëntgegevens in te laten zien.

Hoe nu verder?

Om af te dwingen dat Eerstelijnzorg alsnog de gevorderde informatie verstrekt, legt de inspectie een last onder dwangsom op van 10.000,- euro. Als de zorgaanbieder binnen 1 week aan de last voldoet, hoeft zij de dwangsom niet te betalen.

Documenten

Last onder dwangsom Eerstelijnzorg B.V. De Bilt februari 2024

Eerstelijnszorg B.V.

De Bilt