Essure

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zag in 2014 een lichte stijging van het aantal meldingen over incidenten met het sterilisatieproduct Essure. Het blijkt dat er een groep vrouwen is die serieuze gezondheidsklachten ervaren na de Essure sterilisatie. De klachten die door vrouwen worden gemeld, zijn voor de inspectie reden tot zorg.

Essure

Onderzoek naar klachten

De inspectie heeft vrouwen met klachten opgeroepen om te melden bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ). Zo wil de inspectie een nog beter beeld te krijgen van deze klachten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is gevraagd om de klachten in kaart te brengen. Dit onderzoek is afgerond. Wel kunt u met klachten of vragen altijd contact opnemen met het Landelijk Meldpunt Zorg.

Hysteroscopische en laparoscopische sterilisatie

Hysteroscopische sterilisatie (Essure) gaat niet gepaard met meer bijwerkingen dan laparoscopische sterilisatie. Dat blijkt uit onderzoek dat pas geleden is gedaan (Bouillon e.a., 2018).

Verkoop in Nederland gestopt

Bayer heeft besloten om vrijwillig te stoppen met de verkoop van Essure in alle landen. Alleen in de VS is het nog te krijgen. Dit is een uitbreiding van de eerdere commerciële beslissing van de fabrikant. De fabrikant besloot om vanaf 1 juli 2017 vrijwillig te stoppen met de verkoop op veel markten. Dat gebeurde ook in Nederland. De vraag van patiënten naar Essure is aanzienlijk gedaald. Deze ontwikkeling zal naar verwachting niet veranderen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Essure en de rol van de inspectie? Lees dan deze veelgestelde vragen en antwoorden over Essure en het onderzoek.