Waarschuwingen over borstimplantaten

In het recente verleden heeft de inspectie verschillende waarschuwingen over borstimplantaten gepubliceerd. In die gevallen was er sprake van problemen bij het productieproces, administratieve tekortkomingen of fraude.

B-Lite

Half januari 2021 werd de IGJ geïnformeerd over de resultaten van een onderzoek dat de Franse toezichthouder had uitgevoerd in het kader van markttoezicht naar het borstimplantaat B-Lite van fabrikant G&G Biotechnology. Er zijn deeltjes uit het vulmateriaal op het oppervlak van de borstimplantaten gevonden. Frankrijk heeft de betrokken notified body gevraagd dit verder te onderzoeken. Dat onderzoek leidde ertoe dat de notified body het CE-certificaat van het borstimplantaat geschorst heeft.

Het is nog niet duidelijk of de deeltjes ook daadwerkelijk een risico vormen voor de gezondheid van mensen die dit implantaat hebben. Het is nog niet bekend of al deze implantaten ook daadwerkelijk de deeltjes op het oppervlak hebben. De inspectie inventariseert op dit moment hoe vaak dit type implantaat in Nederland is geleverd en toegepast.

Halverwege augustus 2021 werd de IGJ geïnformeerd dat de schorsing van het CE-certificaat is opgeheven. De fabrikant, de notified body en de betrokken toezichthouder hebben nader onderzoek gedaan naar de precieze risico’s, bij welke implantaten de deeltjes op het oppervlak voor (kunnen) komen en wat de oorzaak is. De IGJ is nog in afwachting van de resultaten van dit onderzoek. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is op de hoogte en heeft haar leden geadviseerd om de voorraad van dit type implantaten voorlopig niet te gebruiken.

Allergan

In juli 2019 heeft Allergan besloten om wereldwijd alle getextureerde borstimplantaten vrijwillig uit de handel te halen. Het gaat om implantaten met een Biocell coating. Deze implantaten waren in Europa en dus ook Nederland sinds december 2018 al niet meer op de markt. Dit komt omdat de notified body het CE-certificaat niet verlengd heeft. In het eerste half jaar van 2019 hebben ook de autoriteiten in Canada, Australië en de Verenigde Staten besloten om de Biocell implantaten van de markt te halen. Of zij hebben Allergan gevraagd om dat vrijwillig te doen. Uiteindelijk heeft Allergan zelf besloten deze implantaten wereldwijd van de markt te halen.

Er is geen direct veiligheidsprobleem. Maar het lijkt er wel op dat BIA-ALCL vaker voorkomt bij vrouwen die een Biocell implantaat hebben van Allergan. BIA-ALCL is een bepaalde vorm van lymfeklierkanker. Het risico op deze ziekte is heel klein. Ook voor vrouwen die deze implantaten al hebben. Verwijdering van de implantaten is niet nodig. Een operatie heeft namelijk ook risico’s. Het is wel belangrijk om bij veranderingen of klachten aan de borsten een arts te raadplegen.

Meer informatie over BIA-ALCL vindt u op deze pagina.

Silimed

Op 17 september 2015 is het CE-certificaat van de Braziliaanse fabrikant Silimed geschorst. Vervolgens is dit certificaat op 30 september 2016 ingetrokken. Dit heeft de notified body gedaan die het CE-certificaat heeft afgegeven. Tijdens een inspectiebezoek trof de notified body deeltjes aan op het oppervlak van borstimplantaten. Het bleek onder andere om glasvezeldeeltjes te gaan. Samen met andere lidstaten heeft de inspectie het RIVM opdracht gegeven om de borstimplantaten van Silimed te onderzoeken. Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt dat er geen reden is om de implantaten te vervangen.

Daarnaast heeft de notified body het certificaat voor de beoordeling van het technische dossier van de borstimplantaten van Silimed (het Design Examination Certificate) op 1 juni 2016 geschorst. Dit certificaat is eind september 2016 ingetrokken. Nu beide certificaten ingetrokken zijn, mag Silimed geen nieuwe producten in Europa en Nederland op de markt brengen.

Meer over de risico’s van Silimed-implantaten is te vinden in deze veelgestelde vragen en antwoorden.

Cereplas

In februari 2014 werd de inspectie geïnformeerd dat er administratieve problemen waren met de Cereform implantaten van de Franse fabrikant Cereplas. Het CE-certificaat van Cereplas werd daarom geschorst. Als gevolg hiervan mochten de implantaten niet meer verkocht worden. Pas als de problemen opgelost waren, zou het CE-certificaat weer geldig worden. Inmiddels is Cereplas failliet.

PIP en M-Implants

In 2010 zijn implantaten van de merken PIP en M-Implants uit de handel genomen. De Franse fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) gebruikte industriële siliconen. Deze siliconen waren niet goedgekeurd voor medisch gebruik. Daarnaast vervalste PIP documenten en misleidde de fabrikant diverse toezichthouders.

De implantaten van PIP werden in Nederland ook onder de naam M-Implants verkocht door het bedrijf Rofil. De Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgen (NVPC) heeft in januari 2012 geadviseerd om PIP implantaten en M-Implants te verwijderen. De inspectie heeft dit advies overgenomen. De implantaten hebben een verhoogde kans om vroegtijdig te scheuren.

Meer over de risico’s van PIP-implantaten en M-Implants is te vinden in deze veelgestelde vragen en antwoorden.