Marktplaats en IGJ slaan handen ineen voor aanpak illegale handel in geneesmiddelen

Slimmer opsporen en sneller ingrijpen: dat moet volgen uit de nieuwe afspraken tussen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Marktplaats. De toezichthouder en het online handelsplatform werken voortaan samen in de aanpak van illegale handel in geneesmiddelen. Het doel is om de handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terug te dringen en de bewustwording bij zowel kopers als verkopers te vergroten. Deze afspraken zijn op 14 november bevestigd.

Met de groei en snelheid van verkopen via internet moeten toezichthouders ook online handhaven. Zo worden er via onder andere handelsplatformen geneesmiddelen aangeboden. De IGJ vindt het belangrijk samen te werken met platforms als Marktplaats, om zo het aanbod van geneesmiddelen dat niet aan de regels voldoet, slim te kunnen opsporen. 

Illegale geneesmiddelen

Vaak is van illegale geneesmiddelen niet bekend of ze wel veilig zijn. Bijvoorbeeld of de werkzame stof die op de verpakking staat er wel echt in zit. Als de gebruiker ziek wordt weet de arts vaak niet dat een patiënt ook nog geneesmiddelen gebruikt die op internet zijn besteld. Daarnaast komt het regelmatig voor dat mensen betalen voor geneesmiddelen die ze op internet bestellen maar deze nooit ontvangen. Oplichterij dus.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt in Nederland onder andere toezicht op de handel in geneesmiddelen. Dit gebeurt bijvoorbeeld in samenwerking met de politie en de douane. De douane onderschept dagelijks al vele zendingen met geneesmiddelen. Ook worden er websites gesloten die illegale geneesmiddelen aanbieden, en wordt samengewerkt met de politie om handelaren op te sporen.

Melding

De IGJ krijgt in samenwerking met Marktplaats nu de mogelijkheid om via een versneld proces eenvoudig en efficiënt melding te doen van producten en geneesmiddelen aangeboden op Marktplaats die niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Zodra de inspectie illegaal aanbod opmerkt en meldt, wordt de advertentie verwijderd. De aanbieder krijgt dan het bericht van Marktplaats dat de advertentie op advies van de IGJ is verwijderd. Aanbieders worden daarbij geïnformeerd dat dit niet mag volgens de Geneesmiddelenwet en dat ze bij vragen contact kunnen opnemen met de IGJ.

Marktplaats + IGJ
Beeld: ©IGJ
Henk de Groot (IGJ) en Tobias Klatt (Marktplaats)

Klachten van geneesmiddelen

Volgens Henk de Groot, hoofdinspecteur van de IGJ kan de inspectie haar werk zo effectiever doen: ‘Onze expertise wordt beter benut door de samenwerking met Marktplaats. Inspecteurs hebben nu een grote troef in handen om de handel in illegale geneesmiddelen verder terug te dringen. Helaas komt het nog regelmatig voor dat mensen met klachten naar de huisarts gaan, die veroorzaakt worden door de illegale geneesmiddelen die ze via internet gekocht hebben. Wij vragen huisartsen en apothekers hier alert op te zijn. Daarnaast moeten consumenten zich niet laten verleiden deze onveilige geneesmiddelen op deze manier in huis te halen.’

Veilig handelen

Tobias Klatt (CFO Marktplaats): ’Met maandelijks ruim 8 miljoen unieke bezoekers en zo’n 350.000 nieuwe advertenties per dag is Marktplaats het grootste online handelsplatform in Nederland. Wij willen onze bezoekers de kans bieden alles wat legaal verhandeld mag worden op een prettige, veilige en verantwoorde manier te kopen of verkopen via ons platform. Samenwerking met experts en toezichthouders zoals de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is voor ons enorm belangrijk om gebruikers veilig en vertrouwd te laten handelen. Wij kijken uit naar een succesvolle samenwerking waarin wij elkaar helpen bij voorlichting, opsporing of het in kaart brengen van de online handel.'