Reactie IGJ op Discussienota ‘Zorg voor de toekomst’

Hoe kunnen we de Nederlandse zorg in de toekomst op het hoogste niveau houden en verder verbeteren? Dat is de centrale vraag waarover het kabinet een discussienota heeft geschreven. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is open over de manier waarop zij toezicht houdt.

Signalen en ontwikkelingen worden gedeeld met organisaties en mensen die daar belang bij hebben. De IGJ maakt daarom als één van de betrokken partijen in en rond de zorg gebruik van de mogelijkheid op deze nota te reageren. De uitkomsten van alle reacties worden uitgewerkt in de contourennota over de toekomst van de zorg die de het kabinet begin 2021 aan de Tweede Kamer aanbiedt.

Toekomstbestendig toezicht

Het snel veranderende zorglandschap vraagt om een andere manier van toezichthouden. De IGJ zet hierbij, net als de discussienota, in op persoonsgerichte zorg. De focus moet zich meer richten op het bevorderen van gezondheid en welbevinden dan op ziekte. De inspectie vindt eigen regie, aandacht voor leefstijl en preventie, een krachtige sociale basis en goede samenwerking bij sociale problemen belangrijk. Daarnaast is de krapte op de arbeidsmarkt één van de grootste uitdagingen in de zorg de komende jaren. Hier heeft de inspectie in het toezicht aandacht voor.

De reactie van de inspectie op de discussienota beschrijft hoe vanuit het toezicht een bijdrage geleverd kan worden aan de gestelde doelen en wat daarvoor nodig is.