Rapport hertoets en einde verscherpt toezicht Stichting Project, Bonaire

Eind november 2023 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd een hertoets uitgevoerd bij Stichting Project op Bonaire. Stichting Project stond sinds 21 februari onder verscherpt toezicht. Het doel van de hertoets was om te beoordelen of de inspectie het verscherpt toezicht kan opheffen of dat andere maatregelen nodig zijn.

Het eindoordeel van de inspectie luidt dat de kwaliteit van de uitvoering van de jeugdzorg door Stichting Project matig is. In de periode van het verscherpt toezicht is de kwaliteit van de jeugdzorg aanzienlijk verbeterd, maar nog niet alle ingezette verbetermaatregelen zijn (volledig) geïmplementeerd. De inspectie heeft 29 verwachtingen voor verantwoorde jeugdzorg uit het kwaliteitskader getoetst. Stichting Project voldoet nu aan 22 van de 29 verwachtingen. Op 7 verwachtingen voldoet Stichting Project deels nog niet, maar op de meeste verwachtingen is wel een duidelijke verbetering ingezet. De inspectie concludeert dat jongeren die ten tijde van de hertoets bij Stichting Project verblijven passende zorg krijgen, die aansluit bij hun ontwikkeling.

De inspectie beëindigt het verscherpt toezicht. De inspectie heeft er, gelet op de ingezette verbeteringen, voldoende vertrouwen in dat Stichting Project de nu ingezette koers vervolgt en de nog benodigde verbeteringen verder doorvoert en borgt. De inspectie zal de verbeteringen volgen in het reguliere toezicht.