Biotoop, Arnhem

In november 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Biotoop onderwijs & zorgtrajecten (hierna: Biotoop). Doel van het toezicht was om te bepalen of Biotoop verantwoorde jeugdhulp biedt. Biotoop verzorgt onderwijs- en zorgtrajecten voor leerlingen die dreigen uit te vallen of reeds uitgevallen zijn op de basisschool en onderbouw van het voortgezet onderwijs.

Biotoop richt zich specifiek op creatief begaafde en hoog sensitieve jeugdigen die tijdelijk geen aansluiting vinden in het reguliere onderwijs. De hulp wordt voor ongeveer 30% gefinancierd op basis van de Jeugdwet en ongeveer 70% betreft onderwijsfinanciering. Bij Biotoop zijn op het moment van het toezicht tien jeugdigen in zorg in de leeftijd van zes tot veertien jaar. 

Biotoop voldeed op het moment van het toezicht aan 19 van de 22 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Verbetering is nodig op de volgende verwachtingen: 

  • Professionals werken doelgericht en planmatig; 
  • Professionals schatten de veiligheidsrisico’s van de jeugdigen systematisch in; 
  • Jeugdigen en hun ouders kunnen gebruikmaken van een onafhankelijke vertrouwenspersoon. 

Daarnaast heeft de inspectie bij drie verwachtingen een aandachtspunt geformuleerd. 

De inspectie acht Biotoop in staat om verantwoorde hulp te bieden en vertrouwt erop dat Biotoop concrete verbetermaatregelen doorvoert om aan alle verwachtingen te voldoen. De inspectie blijft de ontwikkelingen volgen vanuit het reguliere toezicht.