Stichting Trias Jeugdhulp, Zwolle

Stichting Trias Jeugdhulp (hierna: Trias) is een organisatie met ongeveer 300 professionals in dienst. Trias biedt ondersteuning bij het opvoeden en opgroeien in brede zin. Het kan gaan om hulp aan huis, crisisopvang, 24-uurs zorg, pleegzorg en begeleiding en behandeling rondom (vecht)scheidingen. Jeugdigen tot 23 jaar die een hulpvraag hebben, kunnen terecht bij Trias. Naast het bieden van jeugdhulp, biedt Trias ook advies en coaching aan professionals in het onderwijs en de kinderopvang.

In juli 2019 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij Trias. Doel van het toezicht was om te bepalen of de afdeling pleegzorg van Trias verantwoorde jeugdhulp biedt.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Voor dit pleegzorgtoezicht is een set met 24 verwachtingen geselecteerd.
Trias, afdeling pleegzorg voldeed op het moment van het toezicht aan 19 van de 24 onderzochte verwachtingen.
Verbetering is nodig op de volgende verwachtingen:

  • Professionals werken doelgericht en planmatig
  • Professionals nemen kernbeslissingen in multidisciplinair verband
  • Professionals werken met een plan dat door of in overleg met jeugdigen en hun ouders is opgesteld
  • Professionals hebben een actueel beeld van de veiligheid van de jeugdigen
  • Professionals schatten de veiligheidsrisico’s van de jeugdigen systematisch in

Trias heeft na het toezicht laten weten dat ze verder gaat met de professionalisering van pleegzorg. Op dit moment loopt er een project om het zorgproces tegen het licht te houden. Trias ervaart dat de aanmeldingen voor pleegzorg complexer van aard zijn en wil hierop anticiperen. Er is een plan van aanpak opgesteld, waarin verbeterpunten uitgewerkt staan.


De inspectie verwacht dat Trias bovenstaande verbeterpunten voor de afdeling pleegzorg verwerkt in haar plan van aanpak. In het plan van aanpak dient Trias concrete maatregelen op te nemen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. De inspectie toetst het plan op volledigheid, ambitie en realisme en bepaalt op basis van het plan het vervolgtoezicht.