Cormeij Hoeve, Slootdorp

Voor gezinshuizen, zorgboerderijen en andere aanbieders die kleinschalige jeugdhulp met verblijf bieden, gebruikt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) een op maat gesneden toezicht. Om te bepalen of een aanbieder verantwoorde jeugdhulp biedt, gebruikt de inspectie een selectie van 29 verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd.


In juni 2019 heeft de inspectie een bezoek gebracht aan zorgboerderij de Cormeij Hoeve. Doel van dit bezoek was om zicht te krijgen op de kwaliteit van het (pedagogisch) handelen van de eigenaren.

Zorgboerderij de Cormeij Hoeve (hierna: de Cormeij Hoeve) is in 2005 opgericht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 63486784. De Cormeij Hoeve biedt dagbesteding, logeeropvang en kortdurend verblijf aan jeugdigen en volwassenen. De geboden hulp wordt gefinancierd vanuit de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet. Het bezoek heeft zich enkel gericht op jeugdigen die gebruik maken van de logeeropvang, waarvan de hulp gefinancierd wordt vanuit de Jeugdwet.

Er maken in totaal 22 jeugdigen in de leeftijd van zeven tot zestien jaar gebruik van de logeeropvang of dagbesteding. Zij logeren gemiddeld één keer in de twee weken of één keer in de vier weken een weekend op de boerderij. Momenteel woont er één minderjarige cliënt bij de aanbieder.

Zorgboerderij de Cormeij Hoeve voldeed op het moment van het toezicht aan 21 verwachtingen uit het toetsingskader ‘Verantwoorde Hulp voor Jeugd’. Bij vijf verwachtingen heeft de inspectie een aandachtspunt geformuleerd. Twee van de 29 verwachtingen zijn niet beoordeeld. Bij de thema’s cliëntenpositie en leefklimaat voldeed de Cormeij Hoeve aan alle getoetste verwachtingen voor het bieden van verantwoorde jeugdhulp.

De inspectie verwacht dat de Cormeij Hoeve de benodigde verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. Dit verbeterplan moet voor 22 november 2019 aan de inspectie worden verzonden. Het plan wordt vervolgens getoetst op volledigheid, ambitie en realisme. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.