Brief verlengen intensief toezicht en reactie Jeugdbescherming Brabant (JBB)

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) zien dat de maatregelen gericht op de kwaliteitsimpuls en het ondersteunen van het personeel nog niet voldoende geborgd zijn. Of zij hebben nog in onvoldoende mate het gewenste effect. Het gaat daarbij zowel om de maatregelen binnen Jeugdbescherming Brabant (JBB) als om maatregelen binnen de jeugdbeschermingsregio.

JBB wil met de reorganisatie in blijven zetten op het verbeteren van de kwaliteit en het verlagen van de werkdruk. Met de opgedane ervaring worden maatregelen (verder) ontwikkeld die gericht zijn op het ondersteunen van het personeel. De maatregelen van de reorganisatie liggen voor aan de cliëntenraad en de ondernemingsraad ter advisering. De inspecties hebben zorgen over de aanstaande reorganisatie in verband met de mogelijke gevolgen voor het tijdig bieden van bescherming aan kinderen met een beschermingsmaatregel.

De inspecties verlengen het eerder ingezette intensieve toezicht met 6 maanden zodat zij de borging van de ingezette maatregelen, de doorontwikkeling van de organisatie en de trends op de KPI’s kunnen volgen. Na de zomer van 2023 beoordelen de inspecties of zij vertrouwen hebben in het verbetertraject.