Aflevering alternatieven voor Azitromycine poeder voor orale suspensie 200mg/5ml toegestaan, tot en met 5 april 2024

Vanwege een tekort aan Azitromycine poeder voor orale suspensie 200mg/5 ml mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden alternatieve geneesmiddelen afleveren aan artsen. Deze geneesmiddelen moeten uit een andere Europese lidstaat komen. Als alternatieven commercieel niet beschikbaar zijn in een andere Europese lidstaat, mogen partijen ze ook uit het Verenigd Koninkrijk of uit een MRA-land (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten) halen.

Het gaat alleen om alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • Azitromycine Sandoz 200 mg/5 ml, poeder voor orale suspensie (RVG 32017),
  • Azitromycine 200 mg/5 ml Teva, poeder voor orale suspensie (RVG 30440) en
  • Zithromax, suspensie (poeder voor) 200 mg/5 ml (RVG 14999).

Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ze hoeven ook geen administratie van artsenverklaringen bij te houden.

Toestemming is tijdelijk 

De handelsvergunninghouders hebben aangegeven dat het nog niet duidelijk is wanneer het geneesmiddel weer voldoende op voorraad is. De toestemming geldt daarom voorlopig tot en met 5 april 2024.

Zie voor meer informatie en voorwaarden het besluit met kenmerk 2024-2966638/IT2091046 in de Staatscourant.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor aflevering van alternatieve geneesmiddelen, dan kunt u zich abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.