Aflevering alternatieven voor salbutamol verneveloplossing toegestaan tot en met 19 april 2024

Vanwege een tekort aan ‘salbutamol verneveloplossing’, mogen fabrikanten, groothandelaren en apotheekhoudenden alternatieve geneesmiddelen afleveren aan artsen. Deze geneesmiddelen moeten uit een andere Europese lidstaat komen. Als alternatieven commercieel niet beschikbaar zijn in een andere Europese lidstaat, mogen partijen ze ook uit het Verenigd Koninkrijk of uit een MRA-land (Australië, Canada, Israël, Japan, Nieuw-Zeeland, Zwitserland of de Verenigde Staten) halen.

Het gaat alleen om alternatieve geneesmiddelen met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm voor:

  • Ventolin 2,5 Nebules,verneveloplossing 1 mg/ml (RVG 12587);
  • Ventolin 5,0 Nebules, verneveloplossing 2 mg/ml (RVG 14590);
  • Salamol Steri-Neb 5 mg/2,5 ml, verneveloplossing (RVG 100333).

Partijen hoeven vooraf geen individuele toestemming te vragen bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ze hoeven ook geen administratie van artsenverklaringen bij te houden.

Toestemming tijdelijk

De betrokken handelsvergunninghouders hebben aangegeven dat naar verwachting bovengenoemde geneesmiddelen uiterlijk 19 april 2024 weer voldoende op voorraad is voor groothandelaren of apothekers om in de behoeften van patiënten te kunnen voorzien. De toestemming is daarom vooralsnog afgegeven tot en met 19 april 2024.

Lees meer informatie en de voorwaarden het besluit met kenmerk 2024-2958500/IT2090197 in de Staatscourant.

Op de hoogte blijven van nieuwe besluiten?

Als u op de hoogte wilt blijven van nieuwe besluiten voor het afleveren van alternatieven, dan kunt u zich abonneren op besluiten van geneesmiddelen. U ontvangt dan een e-mail zodra wij een besluit publiceren op onze website.