Rapportbrief Dokter Bosman in Amersfoort

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (inspectie) bracht op 7 november 2023 een aangekondigd bezoek aan Dokter Bosman, locatie hoofdkantoor te Amersfoort. Dit betrof een gezamenlijk toezicht door de afdeling Jeugd en de afdeling GGZ van de inspectie.

De bevindingen samengevat

Positief over kwaliteit van zorg

Dokter Bosman heeft zich coöperatief en transparant getoond in het toezicht en contact met de inspectie. De inspectie is positief over de kwaliteit van zorg en de kundige medewerkers in de organisatie. Dokter Bosman past minder klassieke diagnostiek toe en gebruikt nieuwe methodieken, onder andere om het netwerk en de hulpvraag verdiepend te verkennen. Met het aanbieden van maatwerktrajecten wordt zo veel mogelijk aangesloten bij de cliënt. De behandelduur ligt onder druk en dit wordt op verschillende manieren beheerst. Het gaat niet gepaard met vervroegde afbreuk van de behandeling of verhoogde druk bij medewerkers. De cliënttevredenheid is hoog. Dokter Bosman kan dit deels verklaren door medewerkersgebonden factoren. Dokter Bosman zoekt naar manieren om hun expertise ook breder in te zetten, in samenwerking met ketenpartners. 

Ontwikkelingen volgen

Na de overname door de Forta groep heeft Dokter Bosman dit jaar gebouwd aan de eigen financiële stabiliteit en het continueren van de zorginhoudelijke kwaliteit. De inspectie stelt vast dat negatieve gevolgen met betrekking tot de zorg aan cliënten en het medewerkersbestand uit zijn gebleven. Dokter Bosman gaat veranderingen aanbrengen in de organisatiestructuur. De inspectie hoort dat vanuit de pilot zowel medewerkers als het bestuur van Dokter Bosman positief zijn over deze wijziging. De uitwerking hiervan is de inspectie duidelijk, de duurzame effecten heeft de inspectie nog niet vast kunnen stellen. De inspectie constateert dat er voor Dokter Bosman in een aantal regio’s onzekerheid is over hun toekomstige zorgaanbod daar. De inspectie hoort dat deze trajecten voor Dokter Bosman prioriteit hebben. Deze ontwikkeling wil de inspectie volgen.