Opvolging aanbevelingen Pro Persona na incident in RIBW Arnhem & Veluwe Vallei

In februari 2020 informeerde Pro Persona ons over een ernstige gebeurtenis waarbij een bewoner van de RIBW Arnhem & Veluwe Vallei (RIBW AVV) overleed. 

Bij de begeleiding en behandeling van de bewoner waren zowel Pro Persona als RIBW AVV betrokken. Omdat deze begeleiding en behandeling vanuit verschillende wettelijke kaders plaatsvond zijn er verschillende toezichthouders betrokken. De Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd houdt toezicht op de kwaliteit van de geboden hulp door Pro Persona. RIBW AVV valt onder het toezicht van de Wmo-toezichthouder.

Beide toezichthouders en de zorgaanbieders vonden het belangrijk dat gezamenlijk werd geleerd van de gebeurtenis op basis van een integrale analyse en gedeelde conclusies. Onderzoeksbureau COT heeft in opdracht van Pro Persona en de gemeente Wageningen onderzoek uitgevoerd. De onderzoeken zijn, voor zover dat kan binnen de wettelijke kaders, gezamenlijk uitgevoerd.

In december 2020 concludeerden zowel de IGJ als de Wmo-toezichthouder dat beide onderzoeken zorgvuldig zijn uitgevoerd en er voldoende verbetermaatregelen zijn genomen om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen. Wij hebben aangegeven de implementatie van de verbeteracties in afstemming met de Wmo-toezichthouder te monitoren.  

In september 2021 spraken wij samen met de Wmo-toezichthouder met Pro Persona en RIBW AVV over het uitvoeren van de verbetermaatregelen. Bevindingen uit een toezichtsbezoek bij Pro Persona in augustus 2021 hebben wij hierbij betrokken. In deze brief concluderen we dat Pro Persona de aanbevelingen voldoende heeft opgevolgd en geïmplementeerd. De Wmo-toezichthouder oordeelt over de inspanning van de RIBW AVV om de aanbevelingen te implementeren.

Documenten