ZIKOS-afdeling, iHUB in Harreveld

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de afdeling Zeer Intensieve Observatie en Stabilisatie (ZIKOS) van iHUB, locatie ’t Anker in Harreveld onder verscherpt toezicht gesteld. In  februari en maart 2024 voerde de inspectie onaangekondigd toezicht uit naar aanleiding van ernstige signalen van jongeren die op deze afdeling verbleven. Doel van het toezicht was om de actuele veiligheid en kwaliteit van hulp op de ZIKOS-afdeling te onderzoeken.

De inspectie constateerde dat op het moment van toezicht op 15 februari 2024 de actuele veiligheid van een deel van de jongeren op de ZIKOS-afdeling niet was geborgd en dat de kwaliteit van de hulp voor meerdere jongeren onvoldoende was.

De aanbieder heeft direct na het toezicht maatregelen genomen en besloten geen nieuwe jongeren meer op te nemen. Er verblijven nog enkele jongeren op de ZIKOS-afdeling, daarom vindt de inspectie het noodzakelijk om de voortgang van de benodigde verbeteringen te volgen. Tijdens het verscherpt toezicht krijgt de jeugdhulpaanbieder zes maanden de tijd de tekortkomingen die de inspectie heeft gezien weg te nemen.