Zorgzaamheid B.V., Biddinghuizen

In januari 2020 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) onderzoek bij Zorgzaamheid B.V.. Doel van het onderzoek was om te bepalen of Zorgzaamheid B.V. verantwoorde jeugdhulp biedt.
Zorgzaamheid B.V. (hierna: Zorgzaamheid) staat sinds 2012 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 56711700. Zorgzaamheid biedt verblijf en ambulante (na-)begeleiding aan jeugdigen en ambulante ouderbegeleiding. Zorgzaamheid is HKZ-gecertificeerd (ISO 9001) en beschikt over het Keurmerk Gezinshuizen.

Zorgzaamheid voldeed op het moment van het onderzoek aan 26 van de 30 verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Aan vier verwachtingen voldeed Zorgzaamheid niet. Verder formuleerde de inspectie bij vier als voldoende beoordeelde verwachtingen een aandachtspunt. Zorgzaamheid heeft laten weten inmiddels een aantal verbetermaatregelen doorgevoerd te hebben.
Verbetering is nodig op de volgende criteria:

  • Professionals bejegenen jeugdigen en hun ouders met respect en nemen hen serieus bij de uitvoering van de hulp.
  • De dagelijkse routine en de huisregels dragen bij aan de ontwikkeling van de jeugdigen.
  • De aanbieder zet professionals in die aantoonbaar zijn geschoold voor de functie die zij uitoefenen.
  • De aanbieder past geen vrijheidsbeperkende maatregelen toe op jeugdigen zonder rechterlijke machtiging gesloten jeugdhulp, tenzij er sprake is van een noodsituatie.

De inspectie verwacht dat Zorgzaamheid de benodigde verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. Het verbeterplan wordt getoetst op volledigheid, ambitie en realisme. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.