Mutsaersstichting, Locatie Kennis- en Expertise Centrum de Donderberg, Roermond

In september 2019 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in samenwerking met de Inspectie van het Onderwijs toezicht uit bij het Kennis- en Expertisecentrum de Donderberg (KEC) waar de Mutsaersstichting onderdeel van uitmaakt. Doel van het toezicht was om te bepalen of de Mutsaersstichting binnen het KEC verantwoorde jeugdhulp biedt.

Het KEC waar de Mutsaersstichting onderdeel van uitmaakt voldeed op het moment van toezicht aan 27 van de 28 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Verbetering is nodig op het volgende criterium:

  • De aanbieder stelt professionals in staat samen te werken met ketenpartners.

Hiernaast formuleerde de inspectie vijf verbeterpunten.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd acht de Mutsaersstichting in staat verantwoorde hulp te bieden.

Aanleiding onderzoek en vervolg

Aanleiding voor dit onderzoek waren (media)signalen over de kwaliteit van de zorg en het onderwijs en de samenwerking binnen het KEC tussen de verschillende partijen. De inspectie deed een onderzoek naar de algemene kwaliteit van de geboden jeugdhulp en de samenwerking binnen het KEC.

De inspectie heeft de set met 21 kernverwachtingen voor jeugdhulp zonder verblijf getoetst. Naast de kernverwachtingen voor jeugdhulp zonder verblijf zijn vanwege het geïntegreerd onderwijs- en zorgconcept zeven aanvullende verwachtingen onderzocht.

Tijdens de afzonderlijke onderzoeken bij de scholen en bij de aanbieder voor jeugdhulp hebben de inspecties zich met elkaar een beeld gevormd van de context en de samenwerking binnen het KEC als geheel. De inspectie ziet risico’s voor de kwaliteit van het onderwijs en van de jeugdhulp voor de jeugdigen als gevolg van de problemen in de samenwerking tussen partijen binnen het KEC.

De inspectie zal samen met de Inspectie voor het Onderwijs het beeld en de gezamenlijke conclusie die betrekking hebben op de samenwerking aan de besturen voorleggen en om een reactie vragen.

De inspecties zullen de benodigde verbeteringen op het gebied van samenwerking volgen.