Hygiëne bij nieuwe crisisnoodopvang asielzoekers op orde; geleerd van eerdere ervaringen

Op 14 vrij nieuwe gemeentelijke crisisnoodopvanglocaties waar asielzoekers verblijven, is de hygiëne over het algemeen goed. De locaties zien er schoon uit, ook de wc’s en douches. Er is aandacht voor infectieziektepreventie om verspreiding van besmettelijke ziekten te voorkomen. Verbeteringen zijn soms wel nodig in de medische ruimtes van de opvanglocaties.

Dat schrijft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) na bezoeken aan 14 locaties die pas sinds maart dit jaar of nog later bestaan. De locaties variëren van riviercruiseschip en hotel tot voormalig kantoorpand, sporthal en een combinatie van grote tenten met woonunits. Het aantal bewoners loopt uiteen van 30 tot 1.200. 

In maart dit jaar waarschuwde de inspectie voor urgente risico’s voor de gezondheid van asielzoekers in de crisisnoodopvang. Ook hoort de inspectie over slechtere omstandigheden op andere locaties. Maar op de 14 bezochte, vrij nieuwe locaties, is de hygiëne en de infectieziektepreventie over het algemeen wél op orde. Er is geleerd van de ervaringen op andere locaties.

Nog verbeteringen nodig

Hier en daar zijn nog verbeteringen nodig. In de medische ruimte is lang niet altijd goede handwasgelegenheid voor het medisch personeel. Ook zijn er niet altijd genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen als mondkapjes, handschoenen en schorten. Soms is er geen aparte afvalbak voor medisch afval. Verder is de GGD niet op alle locaties vlak voor of vlak na de start op de locatie langs geweest voor controle. Terwijl de GGD juist tips kan geven over hygiëne en infectieziektepreventie. Verder is Checklist hygiëne voor gemeentelijke noodopvang voor vluchtelingen nog niet aangepast aan de laatste ervaringen en inzichten.