Voogdijraad Caribisch Nederland

Begin december 2023 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd  toezicht uitgevoerd bij de Voogdijraad Caribisch Nederland. Het onderzoek van de inspectie richtte zich op de wachtlijsten van de Voogdijraad. De inspectie heeft in kaart gebracht in hoeverre het wachten op onderzoek risico’s oplevert voor de veiligheid van jongeren en gezinnen en wat de Voogdijraad en ketenpartners doen om deze risico’s te verminderen.

Het eindoordeel van de inspectie luidt dat de kwaliteit van de uitvoering van de aan de Voogdijraad opgedragen taken matig is. De inspectie heeft 12 verwachtingen voor verantwoorde jeugdzorg uit het kwaliteitskader getoetst. De Voogdijraad voldoet aan 7 van de 12 verwachtingen. Op 4 verwachtingen voldoet de Voogdijraad matig en op 1 verwachting onvoldoende.

De inspectie oordeelt positief over deskundigheid en de inzet van medewerkers. Uit het toezicht komt naar voren dat de medewerkers erin geslaagd zijn om de hoge wachtlijst voor een groot deel weg te werken. De Voogdijraad heeft een goed overzicht van de zaken die wachten op een onderzoek en heeft afspraken gemaakt met ZJCN en met het Veiligheidshuis over het zicht op de veiligheid van kinderen die wachten op een onderzoek. Desondanks is de Voogdijraad er samen met ketenpartners niet in geslaagd om daadwerkelijk zicht te houden op alle kinderen die wachten. Ook verzoeken tot onderzoek die als urgent zijn beoordeeld en waar geen zicht is op de veiligheid van de kinderen, wachten langer dan acceptabel is.

De inspectie verwacht dat de Voogdijraad maatregelen neemt om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen en hiertoe een verbeterplan opstelt. De inspectie volgt de verbeteringen in het reguliere toezicht.