Casusonderzoek Gelderland

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deed onderzoek na het overlijden van een jongere in 2022. De jongere woonde thuis en ontving onder meer ondersteuning van een huisartsenpraktijk, een praktijkondersteuner jeugd, een jeugdkliniek, een praktijk voor orthopedagogiek en een welzijnsorganisatie. De inspectie heeft gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen en met de ouders van de jongere. 

Uit het onderzoek blijkt dat de zorg en ondersteuning aan de jongere deels passend was. Ook blijkt, dat meerdere factoren op het gebied van interne organisatie, samenwerking en regievoering belemmerend waren voor het bieden van passende hulp. Deze factoren hebben elkaar beïnvloed en versterkt.

De inspectie concludeert op basis van het onderzoek, dat de geconstateerde tekortkomingen deels structureel van aard zijn. Daarnaast ziet de inspectie, dat de betrokken organisaties al tijdens het onderzoek zijn gestart met initiatieven om de hulp te verbeteren.

Ter afronding van het onderzoek organiseert de inspectie een bijeenkomst voor de betrokken organisaties en professionals. Het doel is om te reflecteren op het onderzoek en onderling uit te wisselen hoe betrokkenen een vervolg kunnen geven aan de resultaten van het onderzoek.