Regiobeeld jeugdhulp in Midden- en Zuid-Limburg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft in het najaar van 2022 bezoeken gebracht aan drie jeugdhulpregio’s in de provincie Limburg. De publicatie Regiobeeld jeugdhulp in Midden- en Zuid-Limburg is een samenvatting van alle bevindingen uit dit regiotoezicht op de jeugdhulp. Het regiobeeld biedt zorgaanbieders in de jeugdregio’s Midden-Oost-, Midden-West- en Zuid- Limburg de mogelijkheid hun beleid met elkaar te vergelijken en waar nodig bijstellen.

Met dit overkoepelend toezicht brengt de inspectie de bevorderende en de belemmerende factoren voor de kwaliteit van de jeugdhulp in de regio's in beeld. De inspectie is zich ervan bewust dat zij een beeld schetst van drie jeugdregio’s waarvan het beleid en de uitvoering van de zorg sterk verschilt. Door deze verschillen zijn niet alle bevindingen 1-op-1 van toepassing op alle regio’s, alle jeugdorganisaties of elke vorm van samenwerking.

In het regiobeeld worden de rode draden over de toeleiding naar de jeugdhulp, belemmeringen en oplossingen en samenwerking in de keten beschreven. Het oordeel over de kwaliteit van de jeugdhulp bij deze aanbieders is via rapporten gepubliceerd op de website van de inspectie.