Stichting 't Herenhuis - Tiel

Stichting ’t Herenhuis Tiel (verder: ’t Herenhuis) is een moeder en kind huis. De aanbieder biedt begeleiding aan moeders met kinderen. De moeders zijn meestal (nog) niet in staat om zelfstandig met hun kind(eren) thuis te wonen. ’t Herenhuis begeleidt de moeders bij de verzorging van hun kind, in hun dagelijkse bezigheden en werkt met hen en de kinderen aan hun doelen.  In oktober en november 2020 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, deels samen met de Wmo-toezichthouder van de GGD Gelderland-Zuid, toezicht uit bij ‘t Herenhuis. Doel van het toezicht was om te bepalen of ‘t Herenhuis verantwoorde jeugdhulp biedt.

De inspectie heeft 24 verwachtingen voor jeugdhulp met verblijf getoetst. ’t Herenhuis voldeed op het moment van het toezicht aan 7 van de 24 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Aan zeventien verwachtingen voldeed ’t Herenhuis niet. Bij vier verwachtingen formuleerde de inspectie een aandachtspunt. 

De inspectie heeft gehoord en via documenten gezien dat ‘t Herenhuis direct na het toezicht verbetermaatregelen heeft getroffen om aan alle verwachtingen te gaan voldoen. Ook heeft ’t Herenhuis een plan van aanpak opgesteld om de overige geconstateerde tekortkomingen op te heffen.

De inspectie heeft het plan van aanpak beoordeeld en verwacht dat ’t Herenhuis het plan op basis van deze beoordeling verder aanscherpt. Het aangescherpte plan wordt getoetst op volledigheid, ambitie en realisme. De inspectie zal de gerealiseerde verbeteringen ook toetsen in de praktijk. Op basis van het aangescherpte verbeterplan beslist de inspectie wanneer zij een hertoets uitvoert.