Stichting De Ster Kinderbegeleidingscentrum, Amsterdam

In februari en maart 2019 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoek bij Stichting De Ster Kinderbegeleidingscentrum. Voorafgaand aan het toezicht ontving de inspectie twee anonieme signalen over de kwaliteit van de door De Ster geboden jeugdhulp en het bestuurlijk handelen. Deze signalen heeft de inspectie meegewogen in haar afweging om op toezicht te gaan bij De Ster.

De inspectie wilde met het toezicht bepalen of De Ster verantwoorde jeugdhulp biedt. Het toezicht was daarom gericht op het verkrijgen van een beeld over de algemene kwaliteit van de jeugdhulp die De Ster biedt.

De Ster voldeed op het moment van het toezicht aan 13 van de 23 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Verbetering is nodig op de volgende verwachtingen:

  • Professionals bieden hulp die aansluit bij de relevante ontwikkeltaken en de problematiek van de jeugdigen en hun ouders. 
  • Professionals werken volgens de richtlijnen van de beroepsgroep. 
  • Professionals stemmen het plan af met de plannen van overige betrokken instanties. 
  • Professionals beoordelen de veiligheidsrisico’s in multidisciplinair verband. 
  • De leefomgeving is schoon, passend en veilig. 
  • Jeugdigen en hun ouders kunnen gebruikmaken van een onafhankelijke vertrouwenspersoon. 
  • De aanbieder registreert en analyseert incidenten en voert naar aanleiding van de analyse verbeteringen door. 
  • De aanbieder beschikt over een Verklaring Omtrent Gedrag van personen die structureel contact hebben met jeugdigen of hun ouders. 
  • De aanbieder heeft een Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. 
  • De aanbieder past geen vrijheidsbeperkende maatregelen toe op jeugdigen zonder rechterlijke machtiging gesloten jeugdhulp (of BOPZ), tenzij er sprake is van een noodsituatie.

Naar aanleiding van de geconstateerde tekortkomingen vroeg de inspectie zich af of de bestuurder in staat was om de juiste voorwaarden te creëren die de medewerkers in staat stelt om goede jeugdhulp te verlenen.

De inspectie heeft inmiddels een eerste verbeterplan van de bestuurder ontvangen. De inspectie is van oordeel dat dit plan onvoldoende volledig, ambitieus en realistisch is. Daarom heeft de inspectie de aanbieder om een aanvulling op dit verbeterplan gevraagd. De inspectie zal het door De Ster in gang gezette verbetertraject intensief en nauwgezet volgen waarbij de inspectie steeds zal afwegen of De Ster voldoende resultaten boekt en zo niet, welke stappen dan nodig zijn om de benodigde kwaliteitsverbetering te bereiken en vervolgens te borgen.