Forensisch Centrum Adolescenten, Fasehuis Amsterdam-Noord

In januari 2020 deed de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (hierna: de inspectie) onderzoek bij Forensisch Centrum Adolescenten, Fasehuis Amsterdam-Noord. Doel van het onderzoek was om te bepalen of Forensisch Centrum Adolescenten, Fasehuis Amsterdam-Noord verantwoorde jeugdhulp biedt.

De jeugdhulp in het Fasehuis bestaat uit de combinatie van deeltijdbehandeling door het behandelteam en woonbegeleiding door de woonbegeleiders en nachtwakers. De inspectie constateert dat de woonbegeleiders nauwelijks zijn betrokken bij de behandeling en de woonbegeleiding daardoor geen onderdeel uitmaakt van de behandeling. In de praktijk is onvoldoende sprake van een integrale, gezamenlijke aanpak waarmee passende jeugdhulp wordt geboden. Enerzijds kiest de aanbieder voor een beperkte inzet van de woonbegeleiders om te voorkomen dat het functioneren van de jeugdige in het Fasehuis bepalend wordt voor de mogelijkheden tot behandeling. Anderzijds onderzoekt de aanbieder de mogelijkheden om de deeltijdbehandelaren meer bij de woonbegeleiding te betrekken.

Het Fasehuis van het Forensisch Centrum Adolescenten voldeed op het moment van het onderzoek aan 24 van de 29 verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Jeugdhulp met verblijf. Bij de thema’s leefklimaat en cliëntenpositie voldeed het Fasehuis Forensisch Centrum Adolescenten aan alle getoetste verwachtingen voor het bieden van verantwoorde jeugdhulp.

De inspectie verwacht dat het Forensisch Centrum Adolescenten de benodigde verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. Dit verbeterplan moet binnen zes weken aan de inspectie worden verzonden. De inspectie toets het plan op volledigheid, ambitie en realisme. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.