VHJ ABO-ondersteuning

ABO-Ondersteuning B.V. is een organisatie die ondersteuning en begeleiding biedt aan jeugdigen en jongvolwassenen tussen de 4 en 23 jaar oud die te maken hebben met ASS problematiek, ADHD of aanverwante stoornissen. Begeleiding richt zich op studiebegeleiding, begeleiding in de thuissituatie en begeleiding op school. In oktober 2019 voerde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd toezicht uit bij ABO-Ondersteuning B.V. Doel van het toezicht was om te bepalen of ABO-Ondersteuning B.V. verantwoorde jeugdhulp biedt.

ABO-Ondersteuning B.V. voldeed op het moment van het toezicht aan 10 van de 23 onderzochte verwachtingen uit het toetsingskader Verantwoorde Hulp voor Jeugd. Aan twaalf verwachtingen voldeed ABO-Ondersteuning B.V. niet. Eén verwachting is niet beoordeeld. Na het toezicht heeft ABO-Ondersteuning B.V. een aantal verbeteringen doorgevoerd, waardoor ze nu voldoet aan 13 van de 23 onderzochte verwachtingen.

Verbetering is nodig op de volgende verwachtingen:

  • Professionals bieden hulp die aansluit bij de relevante ontwikkelingstaken en de problematiek van de jeugdigen en hun ouders.
  • Professionals werken volgens de richtlijnen van de beroepsgroep.
  • Professionals werken doelgericht en planmatig.
  • Professionals schatten de veiligheidsrisico’s van de jeugdigen systematisch in.
  • Professionals beoordelen de veiligheidsrisico’s in multidisciplinair verband.
  • Professionals bepalen mede op basis van de veiligheidsrisico’s de in te zetten hulp.
  • Professionals bewaken de gemaakte afspraken over het beperken van de veiligheidsrisico’s.
  • De aanbieder registreert en analyseert incidenten en voert naar aanleiding van de analyse verbeteringen door.
  • De aanbieder werkt met geregistreerde professionals, tenzij de inzet van een niet geregistreerde professional niet afdoet aan de kwaliteit van hulp of noodzakelijk is voor de kwaliteit.

De inspectie verwacht dat ABO-ondersteuning B.V. bovenstaande verbeterpunten vertaalt in een verbeterplan met concrete maatregelen om de geconstateerde tekortkomingen op te heffen, inclusief termijnen waarbinnen deze maatregelen geïmplementeerd zijn. Het plan wordt getoetst op volledigheid, ambitie en realisme. Op basis van dit plan bepaalt de inspectie het vervolgtoezicht.

Reactie ABO-Ondersteuning B.V.

Het is mooi om te zien dat het ons, aan de hand van het opbouwende rapport van de inspectie, is gelukt de verschillende kanten in het bedrijf nog meer samen te brengen. Door met het hele team aan de aandachtspunten te werken zijn wij 2020 erg goed begonnen en geeft dit ons naast een verbonden gevoel, veel vertrouwen. Het afsluitende onderdeel “Good Practice” voelde als een mooie erkenning voor onze inzet om te blijven ontwikkelen en te vernieuwen; om van elkaar te leren en zo te groeien. Wij hebben de afgelopen periode dan ook als uiterst constructief ervaren. Het heeft ons goed gedaan vanuit een welkom moment van rust in onze groei, verder te werken aan een stabiele basis in de veranderlijke wereld van de zorg.

De bovenstaande tekst is de reactie van de ondertoezichtgestelde op toezichtsinformatie van de IGJ en/of de opgelegde maatregel door de IGJ. Deze reactie is geen oordeel van de IGJ, of informatie afkomstig van de IGJ. De inhoud komt dan ook geheel voor rekening en risico van de zorgaanbieder. De reactie mag maximaal 200 woorden omvatten.