De IGJ bestaat uit verschillende onderdelen. De toezichtsafdelingen zijn georganiseerd in de domeinen en de stafafdelingen vallen onder de directies. Deze pagina geeft een kort overzicht wat de verschillende afdelingen doen.
Domein Curatieve Gezondheidszorg/Geneesmiddelen en Medische Technologie
Het domein Curatieve Gezondheidszorg/Geneesmiddelen en Medische Technologie (CG/GMT) let op de kwaliteit en veiligheid van de curatieve zorg en de naleving van de wetgeving. Ook kijken zij naar de veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van medische producten en het gebruik daarvan door zorgprofessionals.
Het domein CG/GMT bestaat uit de volgende afdelingen:
Medicijnen worden overal in de gezondheidszorg gebruikt. Het is dan ook belangrijk dat die middelen veilig zijn en goed worden ingezet. De afdeling Farmaceutische Producten houdt daarom toezicht op de gehele keten van geneesmiddelenontwikkeling, van preklinisch en klinisch onderzoek, via productie en distributie tot aan bewaking van (goed gebruik van) medicijnen. Wij letten daarbij streng op de juiste manier van voorschrijven en aan de patiënt meegeven van alle medicijnen die vallen onder de Opiumwet. Ook kijken wij of fabrikanten zich houden aan de regels voor geneesmiddelenreclame en het aanbieden van gunsten aan voorschrijvers. Daarnaast houden wij toezicht op instellingen die werken met lichaamsmaterialen. Je kunt hierbij denken aan bloed, weefsels, organen en bot.
Internationale samenwerking
Medicijnen worden overal op de wereld geproduceerd. We werken daarom veel samen met landen binnen en buiten de Europese Unie. Samen proberen we bijvoorbeeld de illegale handel in medicijnen te stoppen.
In steeds hoger tempo komen er medische hulpmiddelen op de markt. Veel van deze hulpmiddelen zijn bedoeld voor thuisgebruik. Dat biedt nieuwe mogelijkheden en kansen, maar brengt ook afhankelijkheid en risico’s met zich mee. De afdeling Medische Technologie let op de kwaliteit én een veilige toepassing van de verschillende medische apparatuur en hulpmiddelen. Je kunt hierbij denken aan een pacemaker, MRI-scanner of een medische app op een smartphone. Ze worden gebruikt bij de diagnose, behandeling of ondersteuning van ziekten of gebreken.
We controleren alle bedrijven die betrokken zijn bij de productie en het gebruik van deze middelen. In Nederland en het buitenland gevestigde fabrikanten, ‘notified bodies’ (een door een overheid aangewezen keurings- of testinstituut dat producten test om te beoordelen of zij aan de daarvoor geldende (Europese) richtlijnen voldoen), leveranciers, zorginstellingen en laboratoria. Ook hebben we regelmatig contact met fabrikanten, importeurs, handelaren, detaillisten, onderzoekers en zorginstellingen. Zo blijven we goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en aandachtspunten.
De afdeling Medisch-Specialistische Zorg houdt toezicht op ziekenhuizen en particuliere klinieken, revalidatiecentra en abortusklinieken. We letten daarbij vooral op de grootste risico’s voor de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Hiervoor gebruiken we wet- en regelgeving en veldnormen en richtlijnen die de sector heeft opgesteld. Daarnaast kijken we ook naar andere dingen die belangrijk zijn. Denk hierbij aan het functioneren van het bestuur en de cultuur binnen een instelling. Soms gaat er iets niet goed, of kan het beter. Wij vinden het belangrijk dat zorginstellingen leren van incidenten, zodat zij deze risico’s steeds beter onder controle hebben en kunnen voorkomen.
Wij houden toezicht op alle verschillende onderdelen van de eerstelijnszorg in Nederland, zoals huisartsenzorg, mondzorg, farmaceutische zorg, paramedische zorg, ambulancezorg, geboortezorg en alternatieve zorg. Belangrijke onderwerpen zijn onder andere euthanasie, e-health en personeelstekorten in de zorg.
Domein Jeugd en Maatschappelijke Zorg
Het domein Jeugd en Maatschappelijke Zorg let op de kwaliteit en veiligheid van de jeugdhulp, de jeugdbescherming en jeugdreclassering en maatschappelijke zorg. Daarnaast kijken we of de wetgeving wordt nageleefd. Onze hoogste prioriteit geven wij aan de langdurige zorg voor kwetsbare mensen.
We willen voor ieder kind een veilig thuis en een gezonde ontwikkeling. Daarom houden we toezicht op de jeugdhulpverlening, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Dat doen we vaak samen met andere inspecties. Wij onderzoeken of kinderen en jeugdigen goede én voor hen passende hulp krijgen in een veilige omgeving. Hiervoor verzamelen wij informatie over de organisaties die onder de Jeugdwet vallen en doen hier onderzoek naar. De uitkomsten van die onderzoeken kunnen voor ons reden zijn om op inspectiebezoek te gaan bij een aanbieder van jeugdhulp.
Door te gaan kijken op de locatie van de aanbieder van jeugdhulp kunnen wij onderzoeken of zij goede jeugdhulp bieden. Het belang van het kind staat centraal. Daarom spreken onze inspecteurs ook graag met de kinderen en jeugdigen zelf tijdens een inspectiebezoek.
De afdeling Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) richt zich op eerstelijns geestelijke gezondheidszorg, ambulante en klinische ggz, ziekenhuispsychiatrie, zorg voor verslaafden en vrijgevestigde (ggz) beroepsbeoefenaren. In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) worden mensen behandeld omdat ze een psychische zorgvraag hebben. Deze zorgvragen zijn heel verschillend. Wij vinden het belangrijk dat iedereen goed wordt ondersteund bij hun herstel en zoveel mogelijk zelf controle over en invloed hebben op de zorg die ze ontvangen. Hier letten we goed op.
De afdeling Verpleging & Verzorging (V&V) houdt toezicht op de hele sector verpleging en verzorging. Die sector beslaat zorg thuis, in een (particulier) verpleeghuis of in een (kleinschalige) andere setting. Die zorg wordt meestal betaald uit een persoonsgebonden budget of in natura.
Zij beoordelen de zorgaanbieders uit deze sector op drie belangrijke thema’s:
aandacht voor persoonsgerichte zorg
werken aan voldoende en deskundige zorgverleners
sturing door de organisatie op kwaliteit en veiligheid
Deze thema’s zijn gebaseerd op het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. In ons toezicht richten wij ons op onderwerpen zoals goed bestuur, dementie en onbegrepen gedrag. Andere belangrijke prioriteiten voor ons zijn: methodisch werken, de verbetering van de veiligheid bij zowel cliënt als zorgverlener in de zorg en in de zorg en het continu leren en verbeteren door zorgaanbieders.
De afdeling Netwerkzorg & Preventie houdt toezicht op thema’s die door alle sectoren in de gezondheidszorg heen spelen: zorg in netwerken en (infectie)preventie.
Zowel op het gebied van netwerkzorg als op het gebied van preventie houden ze thematisch toezicht. De keuze voor bepaalde thema’s vloeit voort uit risico’s die we in de praktijk zien. We agenderen en signaleren nieuwe risico’s en ontwikkelen hiervoor specifieke toezichtactiviteiten.
De afdeling Gehandicaptenzorg & Zorg voor Asielzoekers en Justitiabelen (GZ&ZAJ) kijkt naar de zorg voor mensen met én in beperking. We houden toezicht op de gehandicaptenzorg én de medische zorg in asielzoekerscentra, gevangenissen en tbs-klinieken.
De gehandicaptenzorg is erg uitgebreid. Het gaat om zorg thuis of in een instelling. Om grote en kleine organisaties, om wonen of alleen dagbesteding. De mensen waar het om gaat en hun zorgvraag zijn ook verschillend. Het gaat om lichamelijk, verstandelijk of zintuiglijk beperkten van alle leeftijden.
In ons toezicht op de gehandicaptenzorg staan de thema’s persoonsgerichte zorg, menswaardigheid en kwaliteit van leven voorop. Ook vrijheidsbeperking is altijd een belangrijk onderwerp. Andere prioriteiten zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag, nieuwe en kleine zorgaanbieders, de werking van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg en de samenwerking met de Inspectie Justitie en Veiligheid. Daarnaast krijgen elk jaar bepaalde onderwerpen extra aandacht.
Informatie- en MeldingenCentrum
Het Informatie- en Meldingencentrum (IMC) bestaat uit het Meldpunt (MP), het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) en Administratie & Digitale Informatievoorziening (ADIV).
Het Meldpunt ontvangt en registreert alle meldingen die bij de IGJ binnenkomen. Het gaat hierbij om vragen, klachten of informatie van mensen die werken in de zorg, van mensen die zorg ontvangen, betrokken organisaties of eigen collega’s. Zij beoordeelt de binnengekomen informatie, bepaalt hoe dringend de zaak is en adviseert de inspecteurs van de IGJ over de behandeling. Het Meldpunt zorgt ervoor dat iedereen die contact zoekt snel, goed en deskundig wordt geholpen.
Als dit kan behandelt het Meldpunt IGJ de zaak zelf. Het Meldpunt houdt samen met de toezichtafdelingen de vooruitgang actief in de gaten. Zo helpt het Meldpunt IGJ mee bij efficiënt toezicht op de gezondheidszorg.
Burgers die vragen of klachten hebben over de zorg kunnen bij het Landelijke Meldpunt Zorg (LMZ) terecht voor advies en begeleiding. Het LMZ kijkt niet naar wat het beste is voor de melder, maar kijkt of een zorg- of hulpaanbieder goed omgaat met het incident of de klacht. Het LMZ let erop dat de klacht professioneel en transparant wordt afgehandeld.
Directie Bedrijfsvoering
Directie Bedrijfsvoering draagt actief bij aan het succesvol realiseren van de organisatiedoelen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De directie is dienstverlenend en ondersteunt de organisatie op het gebied van Personeel & Organisatie, Financiën, Kwaliteit & Control, Informatie & ICT, Risicodetectie & Ontwikkeling, Facilitaire Dienst & DIV en Administratieve en Managementondersteuning.
De afdeling Administratieve en Managementondersteuning (AMO) levert administratieve ondersteuning aan de toezichtafdelingen van IGJ en secretariële ondersteuning aan het management van de hele IGJ-organisatie. Het samenbrengen van deze taken binnen één afdeling waarborgt de kwaliteit en de continuïteit van de dienstverlening.
Afdeling Risicodetectie & Ontwikkeling (R&O) werkt aan de vernieuwing van ons toezicht om de effectiviteit ervan te vergroten. Dat gebeurt zo veel mogelijk ‘evidence based’, dus op basis van onderzoek. De adviseurs analyseren interne en externe data over zorgaanbieders en halen daar signalen uit voor het toezicht. Ook geven zij strategisch en methodologisch advies. Belangrijke onderzoeksvragen op het terrein van toezicht zetten zij via een wetenschappelijk onderzoeksprogramma uit bij onderzoeksinstituten.
Binnen de afdeling is er een grote variatie in werkzaamheden. Zij werken voor alle toezichtafdelingen van de IGJ, dus voor de volle breedte van de gezondheidszorg en jeugdhulp.
De afdeling Personeel & Organisatie (P&O) zorgt voor de vernieuwing en uitvoering van beleid op het gebied van de ontwikkeling van mens en organisatie. De afdeling adviseert en ondersteunt het management van de IGJ. Daarnaast informeren wij de medewerkers van de IGJ over onderwerpen die voor hen van belang zijn. Via onze academie zorgen wij voor een aantrekkelijk leerprogramma voor alle medewerkers.
De afdeling Financiën, Kwaliteit & Control (FK&C) is de interne dienstverlener voor kwaliteitsmanagement, planning & control en financiën. Het belang van onze interne klant staat daarbij voorop. We spelen zo goed als mogelijk in op wat het managementteam en de afdelingen nodig hebben. We streven er naar tijdig, kwalitatief goed werk te leveren.
De afdeling Informatie & ICT (I&I) is verantwoordelijk voor de informatievoorziening binnen de IGJ. Daarbij werken zij samen met leveranciers van binnen en buiten de overheid. Zij helpen de IGJ-medewerkers om hun problemen, wensen en eisen op het gebied van ICT helder te krijgen.
De afdeling Facilitaire Dienst & Digitale Informatie Voorziening (FD&DIV) zorgt voor prettige werkomstandigheden voor de medewerkers van de IGJ. en voor de juiste informatie op tijd op de juiste plek.
Directie Beleid, Juridische Zaken, Communicatie en Bureau Opsporing en Boetes
De directie Beleid, Juridische Zaken, Communicatie en Bureau Opsporing en Boetes (BJCB) ondersteunt de IGJ als geheel en in het bijzonder de toezichtafdelingen van de IGJ.
Zij levert juridische ondersteuning op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Zij zorgt voor goede, afgestemde en tijdige inbreng van de IGJ belangen en ideeën in de beleidsontwikkelings- en wetgevingsprocessen van het kerndepartement van VWS. Ook ondersteunt zij de organisatie met advies en uitvoering van interne en externe communicatie. Spoort strafbare feiten op en legt als dat nodig is een bestuurlijke boete op.
Ze werken veel samen met anderen, zowel intern als extern, vaak in multidisciplinaire teams. Ze houden ontwikkelingen binnen IGJ en gebeurtenissen in de maatschappij en de politiek goed in de gaten en reageren daarop als dat nodig is.
De directie bestaat uit de volgende afdelingen:
De afdeling Bestuursondersteuning, Beleid en strategie (BB&S) verbindt het beleid en de praktijk van ons toezicht. Zij zorgen ervoor dat de visie en standpunten van de IGJ worden meegenomen in beleids- en wet/regelgevingstrajecten van met name het ministerie van VWS (en soms andere ministeries).
Zij verzorgen het antwoord op Kamervragen en bereiden debatten in de Tweede Kamer voor. En zij zorgen voor een laagdrempelige, duidelijke afhandeling van klachten van burgers en zorgaanbieders over de IGJ.
De afdeling Juridische Zaken (JZ) geeft juridisch advies aan inspecteurs en voert juridische procedures uit. De maatschappelijke en politieke aandacht voor handhaving door de inspectie op de kwaliteit en veiligheid van de zorg is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Wij vinden het dan ook belangrijk tijdig en kwalitatief goede juridische ondersteuning te bieden aan onze collega’s.
De afdeling Communicatie ondersteunt de interne en externe communicatie van de IGJ. Dit doen we door het geven van communicatieadvies, woordvoering en onze online communicatie (website en social media). Daarvoor werken we veel samen met collega’s van de IGJ, het ministerie van VWS, andere rijksinspecties en vele externe partijen.
De afdeling Bureau Opsporing & Boetes (BOB) is de inlichtingen- en opsporingseenheid van de inspectie. Wij sporen strafbare feiten op en leggen als dat nodig is bestuurlijke boetes op. Daarvoor werken wij samen met een aantal organisaties zoals het OM, de Douane, de Directie opsporing van ISZW, de NVWA, de FIOD en de politie.