Het belang van leefstijlbegeleiding in de zorg: ‘Juist die kookcursus heeft veel betekend’

Weblogberichten

Bij Rosa Balk (fictieve naam) speelden overgewicht en een laag zelfbeeld een rol in haar leven. Na een auto-ongeluk ervoer zij dat goede en brede leefstijlbegeleiding erg belangrijk kan zijn voor volledig herstel. Haar boodschap: kijk naar iemands hele plaatje en pas de zorg daarop aan.

De handen van twee mensen die eten voorbereiden en tomaten snijden
Beeld: ©ANP / ANP/Evgenia Sunegina

Voor het auto-ongeluk had ik al last van overgewicht. Daarna werd het des te meer een probleem bij het herstel. Ik had een gebroken ruggenwervel opgelopen. Aanvankelijk verliep het herstel goed, maar toen ik weer aan het werk ging, kreeg ik toch last van vage pijnklachten. De breuk was inmiddels genezen, dus waarom liep het nou niet goed?

Problemen weer te overzien

Mijn fysiotherapeut wist gelukkig dat een revalidatiecentrum in de buurt een traject met leefstijlbegeleiding kon bieden. Ik kreeg hulp van een psycholoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker, sportcoach, diëtist en meer. We maakten samen een plan en stelden daarin doelen. Ook fijn was dat we mijn problemen op een rij zetten. Behalve de pijn in mijn rug waren er ook andere problemen, zoals het ontbreken van structuur in mijn leven en een negatief zelfbeeld; ik voelde mij een aansteller en zwak.

Dankzij deze brede begeleiding kon ik mijn problemen weer overzien. Heel belangrijk voor mij was de individuele aanpak, ik kon bijvoorbeeld een kookcursus volgen. Hierdoor kreeg ik meer ideeën om gemakkelijk gezond te koken. Gecombineerd met de structuur en beweging viel ik af. Toen ik voldoende hersteld was, was er ook ruimte om weer met werk aan de slag te gaan. Samen met een loopbaancoach bouwde ik dit langzaam op. Dat heeft echt veel bijgedragen aan weer gewoon mijn leven kunnen leiden.

Zet gecombineerde zorg en begeleiding vaker in

Ik ben nog altijd heel blij met de manier waarop dit is gelopen. Juist de gezamenlijk aanpak, waarbij ik als persoon centraal stond, werkte. Mijn advies is dan ook om deze gecombineerde zorg en begeleiding vaker in te zetten. En daarbij goed te letten op de samenwerking. Wordt er gezamenlijk een plan gemaakt? Wordt dit regelmatig besproken, waarbij iedereen iets inbrengt? Ik ben bijvoorbeeld vaak bij een diëtist geweest en heb sportprogramma's gevolgd. Maar niemand was bij mij eerder met het idee gekomen dat een combinatie met een kookcursus kan helpen, of hulp met structuur aanbrengen in mijn leven.

Inmiddels ben ik weer volop aan het werk. Natuurlijk gaat het ook wel eens iets minder, want dat hoort bij het leven. Maar ik kom er ook weer zelf uit, en dat gun ik iedereen.

Rosa Balk

Deze weblog is onderdeel van een reeks van drie verhalen. In een andere weblog vertelt een rookstopcoach over hoe we rookstopzorg naar een volgend niveau kunnen brengen. In een derde weblog vertelt een inspecteur hoe de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd via toezicht een bijdrage wil leveren aan leefstijlbegeleiding en preventie binnen de zorg.