Inzage in patiëntendossiers Co-Med mogelijk

Huisartsenorganisatie Co-Med wordt verplicht huisartsen inzage te geven in de patiëntendossiers. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een aantal professionals de opdracht gegeven dit mogelijk te maken voor patiënten die naar een andere huisarts gaan.  

Sinds de zorgverzekeraars vorige week de contracten met Co-Med hebben opgezegd, kunnen de patiënten van Co-Med gebruik maken van alternatieve oplossingen om zorg te krijgen. Co-Med nam onvoldoende maatregelen om overnemende zorgaanbieders inzage in de dossiers van de patiënten te geven. De inspectie heeft Co-Med daarop vorige week bevolen deze inzage alsnog mogelijk te maken.
 
Na een week concludeert de IGJ nu dat Co-Med deze dossiers nog steeds niet- of onvoldoende deelt met de huisartsen die de zorg van de patiënten hebben overgenomen. Omdat het niet kunnen inzien van de dossiers kan leiden tot een acuut gevaar voor de veiligheid van de gezondheid van patiënten, heeft de IGJ aan Co-Med nu een bestuursdwang opgelegd. De inspectie heeft enkele professionals benoemd die de digitale inzage in de patiëntendossiers regelen voor de overnemende huisartsen. Ook kunnen de overnemende huisartsen door deze maatregel de post die binnenkomt in de dossiers verwerken, bijvoorbeeld uitslagen van laboratoria. Daarnaast is het nu mogelijk dat huisartsen van patiënten die van praktijk wisselen het complete dossier krijgen overgedragen.

Co-Med is verplicht mee te werken zodat de professionals die de inspectie heeft aangewezen, hun werk goed kunnen doen. Als inspectie blijven we de situatie dagelijks in de gaten houden om de toegang tot de patiëntendossiers te garanderen.

Document