IGJ verplicht huisartsenorganisatie Co-Med om patiëntendossiers te delen

Huisartsenorganisatie Co-Med moet dossiers van hun patiënten per direct delen met de huisartsen die de zorg via de alternatieve oplossing van de zorgverzekeraars bieden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft dit met een bevel opgelegd aan Co-Med.

Alle zorgverzekeraars hebben vorige week de overeenkomsten met Co-Med per direct opgeschort, en inmiddels zijn deze overeenkomsten door de zorgverzekeraars beëindigd. Voor patiënten is een alternatieve oplossing bekend gemaakt waar zij nu terecht kunnen: CZ- Alternatieve oplossing voor patiënten huisartsenketen Co-Med.
De zorgverzekeraars hebben Co-Med gevraagd om ervoor te zorgen dat de vervangende huisartsen in de dossiers van de patiënten kunnen kijken.

Gevaar voor de gezondheid

Uit onderzoek van de inspectie en na signalen van de zorgverzekeraars is nu gebleken dat dit niet of onvoldoende gebeurt. Patienten kunnen door de alternatieve oplossing gewoon huisartsenzorg ontvangen als dit nodig is. Maar omdat het niet kunnen inzien van de dossiers kan leiden tot een acuut gevaar voor de veiligheid van de gezondheid van patiënten, heeft de IGJ Co-Med maandagmiddag een bevel opgelegd. 

Co-Med moet aan de zorgaanbieders die de patiënten (tijdelijk) hebben overgenomen binnen 24 uur digitale inzage bieden in de patiëntendossiers. Ook moeten de dossiers worden overgedragen op verzoek van patiënten of de nieuwe zorgaanbieder. Tot slot wordt Co-Med verplicht alle post die binnenkomt voor een patiënt, waaronder de uitslagen van bijvoorbeeld een laboratorium, te verwerken.

Het bevel is opgelegd voor een periode van zeven dagen. Tijdens die periode bekijkt de inspectie of de overdracht van patiëntendossiers goed gebeurt en of er eventueel aanvullende maatregelen nodig zijn. Het bevel kan na die zeven dagen door de minister van VWS verlengd worden.

Document

Bevel (zakelijke weergave) Co-Med Zorg B.V., juni 2024