Covidien IIc, FA1244, Palindrome Catheters

Tijdens het productieproces heeft Medtronic vastgesteld dat er in de groep van specifieke katheters voor chronische hemodialyse, een mogelijkheid bestaat dat er een lek optreedt. Het spoelen van één verlengtube kan resulteren in het onverwacht terugvloeien van vloeistof door de naastgelegen verlengtube (naast de verwachte vloeistofstroom door de distale tip van de katheter). Deze toestand is het gevolg van een holte tussen de lumen, die tijdens het fabricageproces in het hubgedeelte van de katheter is ontstaan. Tijdens het gebruik zou deze waargenomen toestand kunnen leiden tot een kruisverbinding van het bloedcircuit.
Tot op heden heeft Medtronic één gemelde klacht ontvangen en geen meldingen van letsel of overlijden van patiënten in verband met dit probleem.

Fabrikant: Covidien IIc
Product: Palindrome Catheters 
Datum FSN: (documentdatum) 13-06-2022

Waarschuwing van de fabrikant

Dit bericht is een waarschuwing van de fabrikant. Na het op de markt brengen van een medisch hulpmiddel is de fabrikant verplicht het hulpmiddel te volgen en waar nodig te verbeteren. Wanneer sprake is van een risico voor de gebruiker moet de fabrikant actie ondernemen. De fabrikant informeert gebruikers en de inspectie over deze actie met een waarschuwing (Field Safety Notice). Zie ook waarschuwingen medische hulpmiddelen. Dit hoort bij het toezicht op medische technologie.