Toezichtkader schoonheidssalons

Sinds 1 januari 2016 vallen de meeste schoonheidsalons onder het toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Toen is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) ingevoerd. Een deel van de producten die de salons gebruiken valt onder het toezicht van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Toezicht

Niet alle salons staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zijn lid van brancheorganisaties. De toezichthouders verwachten dat vooral deze onbekende aanbieders mogelijk risicovol zijn. Ze zullen pas bij de IGJ bekend worden door meldingen van cliënten of signalen van andere salons. Daarom zal het toezicht zich vooral richten op dergelijke meldingen.

Onderzoek naar schoonheidssalons

Als basis voor dit toezichtkader hebben NVWA en IGJ het onderzoek gebruikt dat in opdracht is uitgevoerd door Bureau KLB:  Onderzoek behandelingen in schoonheidssalons 2016 / Bureau KLB
Doel van het onderzoek was inzicht in de behandelingen bij schoonheidssalons en de producten die zij daarbij gebruiken. Ook wilden IGJ en NVWA weten hoe deskundig de medewerkers zijn en of de salons de richtlijnen volgen. Conclusie van het onderzoek was dat in bijna alle salons goed opgeleide en bijgeschoolde mensen werken. Ook houden bijna alle salons zich aan de bestaande codes en richtlijnen. Veel bedrijven zijn lid van brancheorganisatie ANBOS. De meeste bedrijven geven aan met diverse maatregelen de kwaliteit en veiligheid te waarborgen.