Aanwijzing voor Stichting Noord Zorgverlening in Rijswijk om te stoppen met wijkverpleging

Stichting Noord Zorgverlening in Rijswijk moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dat staat in een aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft opgelegd. De inspectie heeft ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Meter waarbij de wijzer op het rode vlak staat, wat een zware maatregel betekent
Beeld: ©IGJ

Dit is er aan de hand

De inspectie ging op 2 oktober 2023 en op 27 februari 2024 bij Stichting Noord Zorgverlening op bezoek. De inspectie zag ernstige tekortkomingen in de zorg. Noord Zorgverlening voldeed aan geen enkele norm waar de inspectie naar keek. Daardoor zijn er hoge risico’s voor de veiligheid van de cliënten.

Normen waar de zorgaanbieder niet aan voldoet zijn onder andere:

  • Zorgverleners voeren volgens de cliënten risicovolle en voorbehouden handelingen uit, zonder dat duidelijk is dat zij bevoegd en bekwaam zijn om dat te doen.
  • Zorgverleners geven medicijnen zonder dat af te tekenen op toedienlijsten (waar nodig dubbel).
  • Cliënten zeggen veel minder zorg te krijgen dan Stichting Noord Zorgverlening zegt en in het zorgplan van de cliënten staat.
  • Op belangrijke punten houden zorgverleners de gezondheid van de cliënten niet actueel bij in de zorgdossiers.

Verder werkte Noord Zorgverlening niet mee aan het toezicht van de inspectie. Pas na vaak aandringen en zelfs een last onder dwangsom stuurde Stichting Noord Zorgverlening informatie over de zorg.

Hoe nu verder

Stichting Noord Zorgverlening moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Stichting Noord Zorgverlening mag pas weer zorg bieden als ze - na toetsing door de inspectie - aan alle normen uit de aanwijzing voldoet. 

Documenten

Stichting Noord Zorgverlening

Rijswijk