Aanwijzing voor Stichting Nederlandse Zorg Centrum in Rijswijk om te stoppen met wijkverpleging

Stichting Nederlandse Zorg Centrum in Rijswijk moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dat staat in een aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft opgelegd. De inspectie heeft ernstige zorgen over de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Meter waarbij de wijzer op het rode vlak staat, wat een zware maatregel betekent
Beeld: ©IGJ

Dit is er aan de hand

De inspectie ging op 8 november 2023 en op 5 maart 2024 bij Stichting Nederlandse Zorg Centrum op bezoek. De inspectie zag ernstige tekortkomingen in de zorg. Stichting Nederlandse Zorg Centrum voldeed aan geen enkele norm waar de inspectie naar keek. Daardoor zijn er risico’s voor de veiligheid van de cliënten.

Normen waar de zorgaanbieder niet aan voldoet zijn onder andere:

  • Het is onduidelijk of de zorgverleners bevoegd en bekwaam zijn om de zorg te bieden die past bij de cliënten.
  • Zorgverleners geven medicijnen zonder dat af te tekenen op toedienlijsten (waar nodig dubbel).
  • Cliënten zeggen minder zorg te krijgen dan Stichting Nederlandse Zorg Centrum zegt en in het zorgplan van de cliënten staat.
  • Op belangrijke punten houden zorgverleners de gezondheid van de cliënten niet actueel bij in de zorgdossiers.  


Verder werkte Nederlandse Zorg Centrum niet mee aan het toezicht van de inspectie. Pas na vaak aandringen en zelfs een last onder dwangsom gaf Stichting Nederlandse Zorg Centrum informatie over de zorg.

Hoe nu verder

Stichting Nederlandse Zorg Centrum moet voor 19 april stoppen met het bieden van wijkverpleging en alle cliënten overdragen aan een andere zorgaanbieder. Stichting Nederlandse Zorg Centrum mag pas weer zorg bieden als ze - na toetsing door de inspectie - aan alle normen uit de aanwijzing voldoet.

Documenten

Stichting Nederlandse Zorg Centrum

Rijswijk